2. LJUBUŠKI OUTDOOR FESTIVAL: Polumaraton Dva slapa i trka Scunasticus na rasporedu 28. maja

Otvorene su prijave za drugo izdanje Ljubuški Outdoor Festivala koji će se, u organizaciji Javnog poduzeća Parkovi Ljubuški d.o.o., Biciklističkog Kluba Ljubuški, Paragliding Kluba Ljubuški, Hrvatskog Atletskog Kluba Ljubuški, GSS-a Ljubuški i Foto Kluba Fokus Ljubuški, održati od 26. do 29. maja 2021. godine.

2571
Foto: Mario Vučić
Banner
Banner
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

To je puno šira sportsko – rekreativna manifestacija od samo trkačke te obuhvata takmičenja i u paraglidingu i biciklizmu.

Učesnici će se na outdoor sajmu, koji se održava nedaleko od vodopada Kravica, moći oprobati i u streličarstvu ili sportskom penjanju, a imat će priliku i slušati predavanja koja će promovirati sportski i zdrav način života u prirodnom okruženju. I ove godine će svi u zoni cilja, odnosno u sklopu outdoor sajma, poslije takmičenja moći uživati uz zabavni program.

Trkačke discipline

Kao i prošle godine trkači će se u subotu 28. maja moći oprobati na distancama od 10.4km, 21.1km, dok su dječje trke za četiri kategorije (do 15 godina) na rasporedu dan ranije.

Dva slapa, 21.1km

Kako je to izgledalo prošle godine u Ljubuškom možete provjeriti iz nekoliko MT priloga sa terena: LINK1, LINK2, LINK3, LINK4.

Dva slapa, trka na 21.1km (start u 17:30h, 28. 5.) spaja dva prekrasna vodopada Koćušu i Kravicu.

– Prizori koje polumaraton Dva slapa pruža natjecateljima su garancija užitka i doživljaja jednog od najljepših polumaratona u regiji. Početak utrke kod živopisnog krajolika uz vodopad Koćušu relaksirati će i najnapetije natjecatelje, a trčeći prvom polovicom staze uz rijeku Trebižat, nasipom Bajer kroz Ljubuško polje stvorit će nezaboravno iskustvo svim zaljubljenicima u outdoor, ističu organizatori.

Foto: Nikola Mijić

Scunasticus, 10.4km

Scunasticus, trka na 10.4km (start u 18:30h, 28. 5.) kreće od rimskog vojnog logora Gračine i završava kod vodopada Kravica.

Arheološka baština koja je dijelom zanemarena ili nije dovoljno iskorištena, ovim festivalom će ponovno doći u fokus društva, ali i institucije koje skrbe o očuvanju i prezentaciji kulturno-povijesnih dobara. Posebno valja istaknuti i oživljavanje najstarijeg ljubuškog toponima Pagus Scunasticus poznatog s antičkog spomenika koji govori o osnivanju rimskog veteranskog naselja 15. godine. Iz tog razloga ova utrka nosi naziv po spomenutom toponimu te start utrke kreće od rimskog vojnog naselja Bigeste na Gračinama, pojasnili su iz LJOF-a.

Kids Run, 1km

Kids Run, trka na 1km (start u 19h, 27. 5.) se održava dan prije dvije glavne trke, a podijeljena je prema uzrastima i održava se u predivnom ambijentu u blizini vodopada Kravica. Pravo učešća imaju djeca predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta.

Prijevoz za sve

Za sve trkače je organiziran prijevoz autobusima na start. Polazak autobusa za Dva slapa je kod vodopada Kravica u 16h, a polazak autobusa za Scunasticus je kod vodopada Kravica u 17:30h.

Način kako se prijaviti na LJOF ćete naći na LINK-u, a više detalja o svim trkama, kao i kompletnom događaju na službenoj stranici festivala: LINK.

Vaši komentari

Banner