PROCVAT 3. ZENIČKOG NOĆNOG CENERA: Utrka za sve generacije

U gradu na Bosni, u subotu 14. maja s početkom u 20:00 sati, trčat će se treće izdanje „Zeničkog noćnog cenera“. Startna pozicija smještena je na centralni gradski Trg Alije Izetbegovića.

1298

Moje trčanje – trcanje.net

„Zenički noćni cener“ realizuje se u organizaciji Udruženja za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma „VEDRO“, odnosno Sekcije „Zenica trči“.

Utrka je međunarodnog karaktera i trči se dva i po kruga u dužini od 10 kilometara, kroz najljepše dijelove grada. Staza je ravna i idealna za postizanje ličnih rekorda, certifikovana od strane Asocijacije za maratone i utrke na duge staze (AIMS), što znači da se nalazi na popisu međunarodno priznatih staza.

Upravo tom stazom trčat će 400 trkača i trkačica iz Bosne i Hercegovine, regiona i šire, a u slučaju brze popune mjesta i velikog interesovanja, Sekcija će razmotriti mogućnost otvaranja kasnih prijava, uz posebne uslove. Lista učesnika se već popunjava, a značajno je vidjeti i prijavljene trkače iz Njemačke, Austrije, Turske, Sjedinjenih Američkih Država, Srbije i Finske. Svi zainteresovani koji žele sebi priuštiti ovo nezaboravno trkačko iskustvo, o čemu svjedoče prethodna dva izdanja utrke, prijaviti se mogu do 04. maja, putem LINK-a, s napomenom da je prijava kompletirana nakon uplate startnine. Pravo prijave imaju svi koji na dan utrke imaju navršenih 14 godina.

Cijelo treće izdanje utrke protkano je čuvenom Poveljom Kulina bana, koja je od neprocjenjive vrijednosti za Bosnu i Hercegovinu, u gradu na rijeci Bosni, nastala prije 833 godine. Ispisana bosančicom, jedan je od najznačajnih dokumenata koji svjedoče o postojanosti države.

Vizija utrke je PROCVAT, o čemu govori i dizajn oficijelnih trkačkih majica i medalje. Baš kako je za vrijeme Kulina bana procvala Bosna u privrednom i društvenom smislu, tako želimo da nakon pandemije procvate trčanje i sport općenito u državi i šire.

Svi učesnici ponijet će sa sobom kući upravo Povelju Kulina bana, a oni koji napadaju postolje i novčane nagrade, koje su osigurane u muškoj i ženskoj kategoriji za prva četiri učesnika, dok najbržeg i najmlađeg Zeničanina i najbržu i najmlađu Zeničanku očekuju posebni pokloni sponzora.

Za najdraže mališane, i ove godine će biti realizovana utrka „TRKi i mala raja“. Pravo učešća imat će 120 djevojčica i dječaka do 14 godina i biti će podijeljeni u tri grupe (I grupa od 6 do 10 godina, II grupa od 11 do 14 godina i III grupa mame sa bebama u kolicima i djeca mlađa od 6 godina). TRKi će na Trgu potrčati s malom rajom u 18:00 sati.

Za one koji se pripremaju za svoju prvu utrku ili žele ostvariti bolje rezulate na ovoj, Sekcija organizuje i grupne treninge utorkom, srijedom i subotom s početkom u 17:30 sati na Kamberovića polju kod Turske česme, pod vodstvom iskusne cestovne i trail trkačice.

Svi prijatelji trčanja, a posebno trkači koji na dan utrke stižu u naš grad ranije, zabavu i odmor pred utrku moći će pronaći na Trgu, gdje će biti organizovana živa svirka uz druženje s partnerskim udruženjima.

U realizaciji ovogodišnje utrke uključila su se mnogobrojna zenička udruženja, koja će zajedno sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK i volonterima osiguravati stazu, odnosno činiti atmosferu uzavrelom kako to uzavreli grad jedino i zna. Ako nemate namjeru trčati Cener, onda se do 28.04.2022. godine možete pridružiti timu volontera ispunjavanjem upitnika na web stranici Sekcije. Napravite to na LINK-u.  

Ovo je rekreativna utrka za sve generacije, bez obzira na prethodno sportsko iskustvo, kojoj je cilj privući prijatelje zdravih navika i pokloniti im osjećaje sreće, zadovoljstva i pomjeranja vlastitih granica.

Vidimo se na startu trećeg „Zeničkog noćnog cenera“!

Vaši komentari

Banner