Gdje sa trkačkim uspomenama?

Naravno da su uspomene prije svega emocionalne i ogledaju se u našem iskustvu, druženju, utiscima, i svemu onome zbog čega u stvari idemo na utrke, barem kada je rekreativni segment u pitanju.

1459
Banner
Banner
Banner

Piše: Đani Kosović

Rezultatski pritisak i slične takmičarske brige su ipak u drugom planu.

Pored ovih iskustvenih uspomena postoje i one materijalne, a ogledaju se prije svega u finišerskim medaljama, zvaničnim majicama te startnim trkačkim brojevima – BiBovima. Na ovo dodajte pokoji suvenir i fotografije s utrka i to je to uglavnom.

Vjerujem da gotovo svaki trkač cijeni i na poseban način čuva svoje medalje, posebno one „značajnije“ i vrijednije, npr maratonske i sl. Također, veliki broj rekreativaca službene majice kasnije koristi na treninzima, ponekad se pojavi i na nekoj budućoj utrci, uglavnom imaju svoju svrhu i namjenu.

Ono što poneki trkači sačuvaju su trkački brojevi koje dobijemo u startnom paketu te putem kojih se mjeri naše vrijeme, identifikuje nas se na samoj stazi i u svakom slučaju je nešto što predstavlja nezaobilazan elemenat svake utrke. Ipak, vjerujem da i ovaj komad uspomene i trkačkog iskustva zavrjeđuje svoje mjesto u našoj arhivi te je moguće kreativno i zanimljivo iste iskoristiti.

Prva i najočitija aktivnost je lijepljenje BiBova po zidu, pravljenje nekih panoa od istih i slične aktivnosti. Ovime dobijate trajni vizuelni podsjetnik na vaše trkačko iskustvo te može biti jak motivator u nekim budućim odlukama u vezi trčanja. Idealna kombinacija su trkački brojevi i medalje, s tim da nemaju svi baš neograničene kvadrature zidova stana ili kuće gdje ove svoje uspomene mogu ovjekovječiti.

Drugi lijep i interesantan način je trkačke brojeve složiti u neki album, slično kao i fotografije što smo nekada izrađivali i skupljali. Tako se na jednom mjestu mogu skupiti brojevi, koje je lako pregledavati i vratiti sjećanja i neka lijepa (ili manje lijepa) iskustva sa prethodnih utrka. Ovo je praktičan i jednostavan način da svoje brojeve složite te da su vam isti uvijek pri ruci.

Postoji naravno i beskonačno mnogo drugih kreativnih načina da se iskoriste trkački brojevi. Možete npr iste iskoristiti na način da ih prebacite na platno ili neki drugi materijal te od takvih uzoraka sačinite neki odjevni predmet, izradite neku cool torbu ili jastučnicu na kojoj ćete se posebno osjećati svaku noć kad odlazite u krevet. Tu su i razni pokrivači, deke, stolnjaci i sl, praktično sve što vam može pasti na pamet.

Bilo kako bilo, ne zaboravite da je proživljeno i doživljeno iskustvo sa utrka, druženje, sjećanja i emocije koje ostanu iza njih ono najvrjednije što nosite kući. U međuvremenu, pogledajte u ovom prilogu neke od ideja koje se mogu naći na internetu. A kako vi svoje trkačke uspomene slažete, pišite nam ili pošaljite fotografije.

Vaši komentari

Banner