LOŠA UTRKA: Put ka unaprjeđenju performansi?

Loša utrka, odustajanje, nema sumnje loša je stvar po svakog trkača i sigurno je da niko ne može ostati ravnodušan na ovakve situacije.

1069
Banner
Banner
Banner

Pripremio: Đani Kosović

Pa ipak, može li se i u takvim situacijama izvući neka korist, može li se od nečeg lošeg doći i do nečega pozitivnog? Može li se nešto iz svega na kraju i naučiti?

Redovnim učešćem na trkama, trkač prije ili kasnije će doživiti iskustvo loše trke, bilo da je odustao u potpunosti ili je ostvareni rezultat daleko ispod očekivanja. Posebno teško pada DNF (did not finish!) status na utrkama za koje smo se tako dugo i temeljito pripremali, npr maratonska utrka ili neka ultra. Bez obzira na pravilno odrađene pripreme, bez obzira na potpuno realizovan plan priprema, može se desiti da sama trka ne prođe po planu, da ne ispuni vaša očekivanja, a pogotovo teško pada odustajanje. Stomačni problemi, ekstremni klimatski uslovi na samoj trci kao što je npr vrućina, problemi sa patikama – mnogo je zaista razloga zbog kojih je trkač primoran na odustajanje.

U takvim slučajevima, ukoliko vam treba dan dva da analizirate razloge koji su doveli do loše utrke, slobodno to vrijeme uzmite i iskoristite u svrhu analize. Ali ne više od toga, jer idu nove trke, idu novi izazovi te je kratka i temeljita analiza odlična alatka za buduće uspjehe i napredak. Na greškama se uči kaže stara narodna poslovica, zar nije tako? U sljedeću utrku ulazite iskusniji, imate dodatnu analizu i iskustvo te ćete i mentalno očvrsnuti i steći jedno iskustvo koje bez ovih problema ne biste bili u stanju viditi.

Otkriti uzroke nastanka problema

Ukoliko je ishrana prije trke u pitanju, zapitajte se da li ste ispravno obavili obroke u samom mjestu utrke, odnosno da li se ova rutina ičim razlikovala od one standardne koju imate kod kuće, gdje odrađujete većinu svojih treninga. Ovo je dosta izraženo kod utrka koje su geografski dosta udaljene, pa je i drugačija generalno ishrana kao i prehrambene navike nego kod kuće. Dobar je savjet da se raspitate prije puta o vrsti i načinima ishrane tako da možete planirati obroke u skladu s tim informacijama ne gubeći vrijeme na samoj lokaciji utrke. Pored prehrane, možda ste na trku došli nedovoljno odmorni, sa premalo sna ili jednostavno niste odabrali optimalne patike za trčanje. Analizom same utrke i događaja koji su joj prethodili vrlo vjerovatno ćete otkriti kritične detalje i događaje koji su mogući i vjerovatni uzrok loše odrađene utrke. Ova informacija je utoliko vrijedna što vjerovatno nećete ponoviti istu grešku sljedeći put kada budete pripremali neku novu utrku. Ova spoznaja sama po sebi može djelovati tako da jedno negativno iskustvo u konačnici pretvorite u pozitivno, jer „otkrili“ ste nešto što će vam pomoći u budućim trkama.

Ukazati na svoje slabosti

Izbjegavati analizu svojih problema je lako. Npr. u slučaju trke održane po velikoj vrućini, ukoliko nismo na samim treninzima vršili pravilnu hidrataciju, moguće je da za istom nismo imali potrebu/naviku obaviti u nekoj možda većoj mjeri, što je onda imalo negativan učinak na ostvareni rezultat. U ovom slučaju, ukoliko je ovo identifikovano kao problem, isti treba početi rješavati na način da se promijene navike tokom treninga, da se organizuje bolja i redovnija hidratacija te će to dovesti do kvalitetnije izvedbe na nekoj budućoj utrci. Kao i u većini stvari u životu, svjesnost je ključ. Napravite popis i ne plašite se „posla“ koji vam predstoji na unaprjeđenju svojih slabih tačaka. Iskrenost prema samom sebi i priznavanje svojih slabosti je ključ postajanja boljeg trkača. Provjerite i svoju fazu taperinga. Ukoliko ustanovite da ista nije bila odgovarajuća informišite se dodatno putem dostupne literature, trkačkih portala ili pitajte iskusnije kolege za savjet i mišljenje.

Definišite potrebne promjene i bacite se na posao

Sada kada imate jasnu sliku na kojim stvarima trebate poraditi i iste unaprijediti, vrijeme je da to i u praksi ostvarite. Ukoliko su problemi identifikovani s prehranom, počnite sa istraživanjima prehrambenih strategija za dužinske treninge ili jednostavno praktikujte neku modifikovanu vrstu prehrane pred treninge dužine. Puno je manja šteta da se nešto nepredviđeno i loše desi tokom trenažnog ciklusa nego na samoj utrci. I to je jedan od razloga zašto su treninzi bitni te čemu sve mogu i treba da posluže. Pratite i zapisujte ishranu prije i poslije treninga, analizirajte same rezultate treninga te nakon što isključite preostale faktore, vremenom ćete dobiti jasniju sliku oko načina i vrste prehrane te tako optimalno se pripremiti za samu utrku, kada je ovaj aspekt u pitanju. Također, poradite i na ostalim negativnim iskustvima i uzrocima koje ste definisali u procesu analize svoje loše odrađene utrke.

Za kraj

Jedini loš DNF je onaj kada iz istog ne izvučete zaključke i ne vidite priliku za napredak. Naravno, prirodno je i logično osjećati se loše neposredno nakon neuspjeha, ali ako na to gledate kao na alatku i priliku za unaprjeđenje svojih mogućnosti, taj DNF može postati ulaznica za put prema novom PB-u trkača.

(Izvor: runningmagazine.ca)

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakANA ŠTEFULJ / DNEVNIK JEDNOG TRKAČA: Iskustva s Tenerifa
Sljedeći članakGdje sa trkačkim uspomenama?
Moje trčanje - trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja, prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine naše zemlje.