AK PULS Tomislavgrad

Primjetni trend popularizacije rekreativnog trčanja u BiH i susjednim zemljama prije nekoliko godina zahvatio je i Tomislavgrad. U tom pogledu ključni događaj zbio se u rano proljeće 2014. godine. Naime, na inicijativu svestranog duvanjskog sportaša i ironmena Igora Mandušića pokrenuta je Duvanjska trkačka liga (dalje: DTL). Do toga trenutka trkači – rekreativci nizali su kilometre po obližnjim šumama, poljima i planinama skrivajući se od očiju dežurnih birtijskih kritičara i njihovih „dobronamjernih“ komentara. Sramežljivost je sezala do te mjere da su pojedinci, napuštajući kuću bez objašnjenja gdje idu, postali sumnjivi vlastitim ženama, koje su se pitale: gdje se svakodnevno izgube na sat-dva; a kući se vrate znojni, smrdljivi, fizički iscrpljeni, ali psihički preporođeni...

2375

Piše:  Krešimir Parlov 

Međutim, organiziranjem DTL trkačka sramežljivost je postupno nestajala a ligaška masovnost permanentno rasla. Već nakon nekoliko održanih kola liga bilježi rekordan broj od 70tak natjecatelja. S vremenom pristižu i prvi gosti – trkači iz Širokog Brijega, Imotskog, Livna, Metkovića, Dubrovnika, duvanjski iseljenici, te mladi hrvatski reprezentativci Karlo Sušilović i Ivan Malić. Razmjenom iskustava i educiranjem konzervativniji duvanjski trkači košarkaške i nogometne patike zamjenjuju ipak trčanju prikladnim; dok se na neformalnim druženjima sve više raspravlja o tempima i rekordima na 5 km, 10 km, pa čak i na polumaratonima. Stoga se dio duvanjskih trkača odlučio provjeriti i polumaratonski potencijal na utrkama u BiH i susjednoj Hrvatskoj. Sve navedeno s velikom pozornošću pratili su lokalni, pa i poneki regionalni mediji.

 

Ponukani iznimnim uspjehom DTL, rezultatima na utrkama i polumaratonima; duvanjski trkači odlučili su osnovati atletski klub „Puls“. Osnivačka skupština kluba održana je 6. prosinca 2015. godine, na kojoj je za prvog predsjednika izabran Krešimir Sliško, a za tajnika Josip Škorić. Od tada aktualnih 40tak članova kluba nastupa na brojnim natjecanjima diljem BiH, Hrvatske i Europe; ponosno noseći klupske boje i ime Tomislavgrada.

Aktivnosti i uspjesi kluba

Individualni uspjesi Pulsaša u relativno kratkom vremenu postojanja kluba uistinu su respektabilni. Nastupajući na renominiranim utrkama, polumaratonima i maratonima članovi kluba polučili se zavidne uspjehe; pobjede u nekim utrkama, pobjede u kategorijama, postolja…Trkačkim rezultatima ističe se Vinko Sliško, pobjednik Šujičkog polumaratona 2015. godine, najstarijeg i većini Duvnjaka omiljenog polumaratona.

Aktivnosti AK Puls nisu se svele samo na organiziranje DTL i spomenute natjecateljske nastupe. Prije formalnog osnivanja kluba organizirana je i dječja liga s ciljem popularizacije trčanja među najmlađom populacijom, ujedno se time nastojalo istaknuti važnost fizičke aktivnosti za njihov daljnji psiho-fizički razvoj. Također, na inicijativu kluba, uz podršku HBŽ i Općine Tomislavgrad u proljeće 2015. organizirano je i Županijsko natjecanje u trčanju za učenike osnovnih i srednjih škola. Nadalje, s intencijom promocije Tomislavgrada i kao doprinos društvenim zbivanjima u sklopu proslave Dana Nikole Tavelića, od srpnja 2014. organizira se sada već tradicionalna ulična utrka „Duvanjska desetka“. O popularnosti utrke svjedoče i nastupi uvaženih trkačkih imena poput: Lise Stublić-Nemec, Srđana Samardžića, Zaima Šumana, Ivana Malića, Karla Sušilovića itd.

Pogled u budućnost i poziv na „Duvanjsku desetku 2016.“

Natjecateljski planovi AK Puls vezani su uz daljnje održavanje DTL, sudjelovanje na sve većem broju utrka u zemlji i inozemstvu, te naravno na njima postići rezultatski progres i osvojiti poneku medalju i proslaviti pobjedu. Od organizacijskih planova za ovu godinu izdvajamo: ponovno organiziranje učeničkog krosa na nivou HBŽ, jer je jedan od razloga osnivanja kluba bio i popularizacija trčanja kod školske populacije; eventualno organiziranje zimske utrke „Duvanjski pingvin“; te skorašnje i vremenski najbliže organiziranje tradicionalne utrke „Duvanjska desetka 2016.“.

            Stoga i ovom putem pozivamo sve čitatelje  da se prijave na treću po redu „Duvanjsku desetku“, koja će se održati 8. Srpnja 2016. s početkom u 19:30 h. Dođite i protrčite proširenim i novoasvaltiranim ulicama Tomislavgrada, koje su zasigurno renovirane i zbog same važnosti utrke. AK Puls vam obećava dobru organizaciju, provod, okrepu i večeru, dok vremenski uvjeti i osobni rezultati ipak ne ovise o nama. Svi ste dobrodošli u Tomislavgrad 8. srpnja 2016. godine.

Vaši komentari

Banner