STEEL TRAIL ZENICA 2023: Staze pune historijskih svjedočanstava i prirodnih užitaka

Bliži nam se Steel Trail Zenica 2023.

1098
Banner

Piše: Senad Dorić

Mnogobrojnim trkačima koji su se prijavili na utrku i onima koji će to uskoro učiniti, predstavljamo lokalitet i staze.

Neki će ih istrčati brzo, a neki samo planiraju doći do cilja u limitu utrke. Svima je zajednička želja da se 30. aprila 2023. godine od 10:00 na Tvrtkovcu dobro druže, borave u prirodi i promovišu zdrav život i ljepote Bosne i Hercegovine.

Tvrtkovac

Među trkačima će biti Čedomir Ikić, jedno od najprepoznatljivijih lica trkačke zajednice u Zenici. Od 2018. do danas sudjelovao je na brojnim cestovnim i trail utrkama. Prošle godine trčao je Steel Trail Zenica 2022.– trku koja je, kaže, nedostajala Zenici.

– Cijela ideja o eko utrci i trčanju iznad oblaka me je oduševila. Stavio sam se na raspolaganje Udruženju Modern Escape Europe da budem dio tima za organizaciju budućih utrka Steel Trail Zenica, kaže Ikić koji planinari od malena i poznaje sva brda i planine oko Zenice i šire.

Prošle godine je s prijateljem Senadom Džanićem otišao na trail traning na Tvrtkovac. Ostali su, kaže, zatečeni prirodnim ljepotama i krajolikom pogodnim upravo za trail utrke. Predložili su da se Steel Trail Zenica 2023. godine trči upravo na Tvrtkovcu.

– Dogovorili smo da start i cilj Steel Trail Zenica 2023. budu na platou Lastavica, na nadmorskoj visini od 1114 metara te da se trči do vrha Tvrtkovac koji se nalazi na 1307 mnv i nazad na plato Lastavica. Na toj dionici nalaze se Eko park Postojan, šumski predjeli kod nekropole Markov kamen i Grebak, livade i šume oko Seočke rijeke, kaže Ikić.

Čedomir Ikić (u sredini)

Tri su različite dužine staza kojima će se trčati na Tvrkovcu: Piccolo, Mali i Veliki Tvrtko. Piccolo Tvrtko od cca 2km je trka namijenjena za mališane do 10 godina i održat će se na platou Lastavice. Druge dvije trke, Mali i Veliki Tvrtko, namijenjene su starijim, iskusnijim i spremnijim trail trkačima.

Mali Tvrtko od cca 10km polazi sa platoa Lastavice, zatim se makadamskim putem trči nizbrdo do sela Radinovići gdje se izlazi na asfalt, po kojem se trči cca 1,5 km i ulazi u Eko park Postojan i trči se kroz prelijepu borovu šumu do kraja parka cca 5,5 km. Okreće se na kontrolnoj tački i makadamskim putem vraća nazad te preko livada i kroz listopadne šume dolazi do nekropole Markov kamen. Nastavlja se dalje prema nekropoli Grebak i dolazi se do cilja na Lastavici. Prvih 500 – 600 metara je blaga uzbrdica, nakon čega se trči nizbrdo do cca 5,5 kilometara, a nakon toga se trči nazad putem koji je skoro paralelan sa putem kojim se trčalo nizbrdo. Uzbrdica je od 6. do 9,5 kilometara i na toj dužini je 80% elevacije Malog Tvrtka, objasnio nam je Ikić.

Ikić ističe da je Veliki Tvrtko od cca 25 kilometara prilično zahtjevna trail trka.

– Start/cilj Velikog Tvrtka su također na Lastavici. Prvih 10 kilometara je trasa trke Mali Tvrtko, nakon 10 kilometra i dolaska na plato Lastavica (kontrolna tačka) trči se šumskim putem prema Hripljencu gdje je i okrepa. Zatim se ide na vrh Tvrtkovca (1304mnv) koji se nalazi na 17. kilometru, gdje je planirana kontrolna tačka. Narednih 5 kilometara se trči obroncima iznad kanjona Seočke rijeke, kroz šumu i preko livada. Silazi se do Seočke rijeke u mjestu zvanom Luke (770 mnv), koje se nalazi na 22. kilometru, gdje je planirana okrepa i nakon toga ide uspon preko livade zvane Lazina i dolazi se do cilja na Lastavici, rekao je Ikić.

Senad Džanić, zenički rekreativni cestovni i trail trkač, trčaće upravo Velikog Tvrtka.

– Trčati fenomenalnu stazu, odvesti drugove i goste i predstaviti im Tvrtkovac – biser prirode koji nam je nadohvat ruke, posebna je radost. Kada jednom odete na Tvrtkovac uvijek ćete mu se vraćati, poručuje Džanić, koji je takođe član organizacionog tima Steel Trail Zenica 2023. na Tvrtkovcu.

Senad Džanić (Foto: Igor Isanović)

Podrška lokalnih ljudi

Jakub Spahić, sekretar UG “Eko Tvrtkovac” rado je prihvatio poziv Udruženja Modern Escape Europe da podrži Steel Trail Zenica 2023. na Tvrtkovcu. Takođe ističe da su trail staze ovogodišnjeg Steel Trail Zenica uglavnom šumski putevi koji vijugaju kroz brojne historijske lokalitete i izvore voda, proplanke i vidikovce uz kombinaciju crnogoričnih i bjelogoričnih šuma.

Čedomir Ikić, Elma Kablar i Jakub Spahić

Posebno je radostan što će se trčati kroz Eko park Postojan – vazdušnu banju i omiljeno izletište Zeničana.

– To je područje koje je uredilo UG “Eko Tvrtkovac” i tu se sada nalaze javne česme, šadrvani, stadion sa uokvirenim šetnicama i 60 dunuma očišćene crnogorične šume za šetanje. U neposrednoj blizini se nalazi planinarski dom Lazina u kojem ćete ostati još koji minut, da čarolija prirode duže traje, ponosno kaže naš sagovornik.

Park Postojan

Na vrhu Tvrtkovac su četiri grebena i katastarska tromeđa teritorija općina Zavidovići, Kakanj i grada Zenice.

S Tvrtkovca je jedan od najljepših pogleda u državi. Ka istoku se pruža pogled na Konjuh. Jugoistočnim horizontom vladaju Lipnička brda kod Kaknja, a u daljini se jasno prepoznaje planina Veliki Žep kod Han-Pijeska. Na nju se naslanja Romanija, pa Trebević i Jahorina kod Sarajeva. Ono što je najzanimljivije je da se golim okom vide dvije granične planine sa Crnom Gorom: Maglić (2386 mnv) i Volujak (2336 mnv), kaže Spahić i navodi još brojne lokalitete i prirodne ljepote ovog dijela BiH, a o kojima brine njegovo udruženje.

Selo Radinovići

Kako doći do starta na platou Lastavica?

Za sve one koji nisu bili na ovom lokalitetu, naš sagovornik objašnjava kako doći do starta Steel Trail Zenica 2023. na Lastavici.

– Od kružnog toka Radakovo, koji se nalazi na ulazu u Zenicu iz smjera Sarajeva ili na južnom ulazu u Zenicu iz smjera Doboja, do Lastavice je 25 km ili 30-40 minuta vožnje asfaltnim putem koji ide kroz Babinski sliv. Pratite putokaze za selo Puhovac. Od sela Puhovac pratite putokaz za „Dovište Lastavica“. Brzo ćete doći do sela Radinovići, a nakon ulaska u selo odvaja se makadamski put i po dobrom makadamskom putu (cca 2 km) se dođe do Dovišta Lastavica na kojem se nalazi start utrke, kaže Čedomir Ikić.

Više detalja o Steel Trail Zenica 2023. pronađite ovdje: LINK1, LINK2. Prijavu možete obaviti OVDJE.

Dovište Lastavica

Vaši komentari

Banner