BAZNI PERIOD: Zašto je zimi dobro raditi na bazi

Zima je možda iza nas, ali je početak godine i uvijek je dobro planirati cijelu godinu u tom periodu.

1302
Foto: Emrah Yazıcıoğlu/Pexels
Banner
Banner
Banner

Piše: Jasmin Harbinja

Kod planiranja je potrebno uzeti u obzir omjer rizika i nagrade.

Zima je period kada se dosta toga promijeni – od uslova za trčanje, pa do naše hrane. U Sarajevu se promijeni i kvalitet zraka.

Jasmin Harbinja je trener sa certifikatom „World of triatlon coach“ i predsjednik udruženja „Trčanje i to“. Za dodatna pitanja ili trening vodstvo mu se možete obratiti preko Facebook Pagea.

Na zaleđenoj cesti raditi trening brzine nije baš dobro, a ni preporučljivo. Zimu možemo shodno tome uvijek iskoristiti za rad na bazi. To će nam se isplatiti tokom godine. Planiranje je maraton i ako uvijek idete za kratkoročnim benefitima, velike su šanse da nećete dosegnuti svoj cilj.

Zato zima treba biti rezervisana za lagane treninge i treninge brda. Sarajevo kao grad, skoro da ima idealne uslove za trening, od ravnih dijelova, do jakog i velikog brda. Ove benefite grada počnete cijeniti ako krenete trenirati u ravničarskim gradovima, gdje nema brda ni na vidiku.

Planiranje je maraton (Foto: Tirachard Kumtanom/Pexels)

Dosta treninga sa brdom ne znači da vi nećete biti brzi ili da se nećete ubrzati. Jedna od mojih bržih trka je bila skoro pa cijela pripremljena na brdima. Brdo ima dosta prednosti po vašu formu. Prednosti koje vam daje trening na brdima su:

  • Snaga
  • Izdržljivost
  • Brzina

Da bi radili na bazi prije toga morate završiti sezonu, što je nešto gdje amateri najviše griješe i sezone im zbog toga predugo traju. Neki čak trče u “konstantnim” pripremama, pri čemu se tijelo nikada ne stigne odmoriti, a ni prilagoditi. Moja sugestija uvijek bude da u oktobru treba završiti sezonu, a da trke koje ste prijavili nakon toga trčite isključivo opušteno i bez pritiska.

U baznom periodu je dobro pojačati i trening snage. Sve ovo vas dobro pripremi za period gdje ćete raditi na brzini i vaše tijelo će to da iznese na najbolji način.

Kada su pripreme za maraton u pitanju, moje mišljenje da je optimalno trčati najviše 2 maratona u godini, jedan u prvom dijelu sezone, a drugi na samom kraju. Ljubljana maraton ima jako dobre uslove i dobar datum. Između priprema za ta dva maratona, treba imati i period laganog trčanja, gdje će se vaše tijelo uspjeti adekvatno odmorti.

Na žalost veliki broj trka utiče i na vaše pripreme i udalji vas od primarnog cilja, te često dovedu i do povrede. Zato moja sugestija za vaš plan za ovu godinu je da zimu rezervišete za bazni trening i da se psihički odmorite i pripremate za sve ono što vas čeka.

Vaši komentari

Banner