(VIDEO) 7. MOSTARSKI POLUMARATON: Stalni rast broja učesnika kao najbolja potvrda progresa manifestacije

Već neko vrijeme prije samog održavanja Mostar Run Weekenda je bilo vidljivo da je kompletna manifestacija podignuta na viši nivo.

1030
Foto: Vlado Bulić
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Organizatori su sačuvali sve ono što su imali dosad, a potom dalje nadograđivali sedmo izdanje ovog trkačkog događaja, održanog 17./18. marta.

Moglo se to primijetiti uoči trke kroz:

– nove sponzore i podršku Grada,

– najavljeni dodatni zabavni program (tri koncerta),

– veći Expo,

– uvršetnu opciju graviranja medalje,

– znatno uvećan interes trkača,

– produženo trajanje trkačkog dana (uz pomjeren start 4K trke na 12 sati).

S druge strane Mostarci ne lutaju previše već su sačuvali dosadašnje pozitivne strane manifestacije kao što je stručna Run konferencija ili staza polumaratona sa sedam mostova koja polako postaje tradicija ove trke. Dodatni uloženi napori su se mogli vidjeti i na stazi zbog bolje atmosfere unutar samog grada gdje smo imali navijačke grupe i muzičku podršku u fazama kad sama trka postaje teža.

Odličnu organizaciju je na kraju nagradilo i lijepo vrijeme pa smo imali Mostarski polumaraton u idealnim uslovima, bez vjetra. Vidjelo se to dobro i na rezultatima trkača. O tom dijelu više saznajte na LINK-u, ali i kroz MT tabele.

Rekordna brojnost

Sama činjenica da je polumaraton imao 803 finišera je također za respekt. Podsjećamo, najbrojniji polumaraton prošle godine u Bosni i Hercegovini je bio Sarajevski sa 690 polumaratonaca. Ipak u godinama ranije (prije pandemije), Banjalučki i Sarajevski polumaraton su dosezali brojke od preko 1.000 polumaratonskih finišera, pa je ovo možda statistika koja Mostarcima ostaje za “prebaciti” u sljedećim godinama. U svakom slučaju ove godine je događaj imao rekordan broj finišera na obje distance (uz njih 812 na 4km), što svakako govori u korist prepoznavanja kvalitetnog posla od samih učesnika.

Franjo Lovrić

– Ispred Organizacijskog odbora smo nikad zadovoljniji napravljenim. Ovog puta se, sve ono čemu smo težili i zamišljali prethodnih godina, ostvarilo. Tome je uvelike pridonio angažman Grada Mostara gdje su se njihovi odjeli uključili, kako u samoj organizaciji i tehničkoj podršci, tako i u angažiranju škola i drugih organizacija koje su bile podrška trkačima uz trasu utrke. Također značajan doprinos je generalnih pokrovitelja MT Abraham Group i Eroneta koji su prepoznali priču i omogućili nam da idemo na viši nivo, govori ispred organizatora Franjo Lovrić.

Dodatni štih

On ističe i pozitivne dojmove samih učesnika.

– Posebno nas raduju dobri utisci i zadovoljstvo trkača koji su istakli startni paket i finišersku medalju, gdje su prvi put u Mostaru mogli gravirati svoje ime i istrčano vrijeme te na taj način ponijeti kući personaliziranu uspomenu iz Mostara. Posebno bih još istakao dolazak Saše Belovskog iz Run Czech, direktora SuperHalfs projekta. Trkači su na Run konferenciji mogli dobiti kotizacije za jednu od pet trka u sklopu SuperHalfs projekta, a nadamo se da ćemo tu saradnju sa Sašom i ekipom nastaviti i u budućnosti. Zabavni program je upotpunio cijelu priču. Bilo je lijepo u tri kluba, gdje su održani koncerti, vidjeti zadovoljne trkače. Čak se i pobjednik Mostarskog polumaratona zabavljao sa svojim društvom u jednom od njih i to je ono što je ovoj godini dalo dodatni štih, smatra Lovrić.

Dva smjera

Mostarci su sami sebi visoko postavili letvicu, pa će valjati uhvatiti dobar zalet za sljedeću godinu kako bi ponovili sličan događaj.

– Nadamo se da ćemo i dogodine rasti. Mi nastavljamo dalje gurati ovu manifestaciju u dva smjera. Jedan je na lokalnoj razini gdje smo ove godine na humanitarnoj utrci imali rekordnih 700 prijavljenih trkača iz Mostara, a na polumaratonu rekordnih 200. Tako već možemo govoriti o ozbiljnoj trkačkoj sceni u Mostaru i nadamo se da će u idućim godinama taj broj sve više rasti. Drugi smjer se odnosi na rast na međunarodnoj sceni gdje očekujemo sve više trkača iz različitih zemalja svijeta. Ubuduće planiramo ulagati i doći do elitnih trkača na nekoj približno svjetskoj razini, zaključio je Franjo Lovrić.

Vaši komentari

Banner