USKLADITE TIJELO I UM: Tri mentalne prepreke koje utječu na vaše trkačke performanse

Trkači znaju da je osim dobre forme, za dobre performanse potrebna i mentalna spremnost.

1260
Banner
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

Kako doživljavamo vlastite treninge, koliko smo zadovoljni rezultatima, može utjecati na samopouzdanje i motivaciju, a što je ključno za naše trkačke performanse.

U nastavku govorimo o tri uobičajene misaone zamke u koje upadaju sportisti, a uz njih i rješenja tih problema.

Prva prepreka: Perfekcionizam

Iako na prvu, ova osobina zvuči kao idealna na putu k boljim trkačkim rezultatima, perfekcionizam ima i svoje loše strane. Različite životne situacije mogu poremetiti naše trkačke planove. Nije potrebno da svaki trening ispoštujete u tančine. Dajte sebi malo oduška kada niste dovoljno naspavani, ili ste loše raspoloženi i umorni. Imajte strpljenja sami sa sobom. Nikada stvari neće ići tačno po zamišljenom planu.

Druga prepreka: Ovo je kraj svijeta

Kada neko pretjeruje u svojim izjavama i crnim pogledima na trenutnu situaciju znamo reći: Praviš od mrava slona. Za trkače takva nepremostiva katastrofa može biti povreda za vrijeme maratonskih priprema. Iako zvuči strašno na prvu, da su svi naši planovi sada pomršeni, da će nas povreda možda udaljiti i nekoliko sedmica od treninga, trebamo ostati pozitivni. Umjesto da se fiksiramo na problem, trebamo se okrenuti riješenju tog istog problema. Isto tako, to može biti prilika da uvidimo svoje slabosti koje u budućnosti onda možemo popraviti.

Treća prepreka: Samokritičan stav

Najvažnije riječi koje ćete ikada čuti su one koje izgovaramo sami sebi. Negativan stav prema samome sebi i naporima koje ulažemo može biti krajnje demotivirajuće za napredak. Iako se samokritika često uzima kao motivator, ipak trebamo je izbjegavati. Pokušajte iz svake situacije izvući najbolje. Umjesto kritike i omalovažavanja samoga sebe, nastojte sebe hrabriti i razumjeti. Često za druge imamo više razumijevanja nego za same sebe. Trčanje ne uključuje samo tijelo, nego i naš um. Ukoliko smo mentalno jaki i fizičke prepreke se čine lakšima.

(Izvor: trainingpeaks.com)

Vaši komentari

Banner