(VIDEO) 2. KRALJEVSKA DESETKA: Trka koja se dvokorakom izdvojila među one koje nude više

Atletsko – rekreativni klub Silver Arrows (Srebrenik) je prošle subote bio domaćin i organizator još jedne lijepe Kraljevske desetke.

867
Foto: Atletsko Rekreativni Klub “Silver Arrows” Facebook
Banner
Banner

Tekst i video: Ersan Bijedić

I tokom pripreme događaja je bio vidljiv uloženi veliki trud i nastojanje da se već u drugom izdanju trka dovede na nivo najboljih u BiH.

Biti korak ispred

Osman Čekić, Edis Kavgić i ostali ispred kluba očito pomno prate šta se dešava u trkačkoj zajednici i nastoje na svom terenu ponuditi sve ono što privlači trkače. Po tome je Kraljevska desetka jedna od onih koje idu munjevito naprijed, držeći već korak sa razvojem trkačke zajednice koja dobiva sve više uličnih trka na godišnjem nivou u BiH. U toj masovnosti pojedine trke ne stagniraju već uvijek nude nešto novo, a u sve većem izboru i konkurenciji trkači lako i brzo prepoznaju ko se trudi i nudi više.

Možda je u nekom trenutku djelovalo da je BiH odjednom dobila nepotrebno ogroman broj trka, ali u isto vrijeme to tjera ljude da više rade, a trkači selektiraju kvalitet i okreću mu se. Među tim trkama koje nude više je i ona u Srebreniku.

Više o rezultatskom dijelu na LINK-u.

Osam okrepa

Neke od prednosti Srebrenika smo nabrojali prošle godine, a sve to su domaćini sačuvali i ovog ljeta.

Osim toga su ove godine organizirali konferenciju (LINK), a stazu učinili nešto lakšom nego prošle godine, iako ona i dalje baš i ne nudi puno šansi za zapisati vašu najbržu trku u dnevnik trčanja. Zatim su je već premjerili po svjetskim AIMS standardima, pa obje staze (5km i 10km) imaju certifikat za adekvatnu dužinu.

Također u Srebreniku ne dozvoljavaju kalkulacije trkača koji se bore za postolje, niti naknadne prijave, mimo postavljenih rokova, što trku čini regularnom i ozbiljnom. Ovo bi trebalo biti samo jedno od pravila na trkama, međutim ispada da se unutar ustaljene bh. prakse (po kojoj možeš trčati na tuđi broj i doći na postolje ili prijaviti se mimo roka) događaji koji ovo uvedu kao regulu, pozitivno izdvajaju.

S obzirom na žalbe manjeg broja učesnika prošle godine, ali i činjenicu da nas je u subotu očekivao vreo dan (Garmin “kaže” da je na startu u 19 sati bilo 33 stepena C), organizatori su na stazi od 10km imali 8 okrepnih stanica. Učesnici su mogli ostati hidrirani tokom aktivnosti, ali i večerati poslije trke jer im je to omogućila okrepa u ciljnoj zoni.

Medalja iz Srebrenika

U nove pobjede

Druga Kraljevska desetka je imala 178 finišera (74 na 10km i 104 na 5km) što je više nego na premijernom izdanju sa 139 trkača (49 na 10km i 90 na 5km). Pomak je evidentan, ali ovo je možda u isto vrijeme i minus Srebrenika jer trka sigurno zaslužuje više učesnika.

Koliko je međutim realno privući veći broj trkača u malo mjesto koje nije toliko turistički atraktivno, pokazat će vrijeme. Ovo je ipak tek druga trka, ali koja po organizaciji ima sve osnove da ide dalje naprijed. Oni koji odu u Srebrenik svakako trebaju posjetiti odlično očuvanu srednjovjekovnu tvrđavu Gradina za koju se dobije i ulaznica u sklopu startnog paketa Kraljevske desetke.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakMT REFLEKTOR: Ante Klišanin
Sljedeći članakTRENINZI PRED UTRKU: Fino podešavanje sistema
Moje trčanje - trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja, prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine naše zemlje.