Pripreme za proljetnu sezonu počinju na zimu

Za vrijeme zimske pauze od trčanja, možete postići jako puno na održavanju i izgradnji trkačke forme.

880
Banner
Banner
Banner

Pripremio: Đani Kosović

Trčanje u zimskim uslovima često zna biti jako veliki izazov.

Čak i vrhunski pripremljeni i prilagođeni planovi priprema rizikuju svoju potpunu realizaciju, prije svega usljed lošeg vremena po trčanje. Naravno, glavni na udaru su treninzi dužine, koje po prirodi stvari trkači obavljaju na otvorenom, te struktuirane intervalne sesije na atletskoj stazi.

Bez obzira na to, ima još uvijek jako puno aktivnosti i trening sesija koje se mogu realizovati tokom zimskog perioda te trkačku spremu barem zadržati na nekom prihvatljivom nivou. Dolaskom proljeća i ljepših dana po trčanje, trkač tada može odmah, bez pretjerano dugog vremena prilagođenja i povratka u formu, nastaviti sa treningom po planu i programu. U nastavku je nekoliko savjeta kako da zimu maksimalno iskoristite te svedete na minimum negativan uticaj koji ista ima na trening trkača.

Očuvajte trkačku bazu

Hladno vrijeme, temperature debelo ispod nule ili jako neugodan i leden vjetar. Sigurno da ovi uslovi ne pobuđuju kod većine trkača ushićenje i radost pri svakom sljedećem treningu koji je planiran da se odradi. Upravo suprotno, većina je sklonija odustajanju i čekanju nekih, barem malo, boljih uslova za trčanje. Ipak, ako želite da kvalitetno trčite na proljeće, potrebno je i preko zime proces trčanja nastaviti. Dobra stvar u cijeloj priči je da možemo održati formu i sa nešto manje trčanja nego što je to uobičajeno.

Osim ako ste planirali neki rani proljetni maraton, slobodno preko zime izbacite iz programa trčanja treninge dužine, tempo treninge i intervalne sesije. Jednostavno izađite na trčanje koliko dugo možete i kada god možete. Cilj treninga u zimskom periodu je očuvanje trkačke baze, tako da na proljeće ne krećete s nule!

Poradite na tehnici trčanja

Zima je idealan period godine da poradite na svojoj tehnici trčanja, tako da, kada na proljeće krenete sa obimnijim treninzima, bićete efikasniji, znači i brži trkač. Prijedlog je da potražite, ako već nemate, trenera trčanja koji će biti u stanju analizirati vašu trenutnu tehniku te poraditi na unapređenju i razvoju iste.

Obzirom na smanjen obim samog trčanja, te „slobodno“ vrijeme koje se pojavilo, isto možete iskoristiti u teretani, odnosno možete pojačati broj i intenzitet vježbi snage. Zima je idealno vrijeme da ojačate, tako da tijelo pripremite na nove izazove na proljeće. Jačim tijelom globalno ćete i smanjiti vjerovatnoću povrede pri trčanju.

Poradite na fleksibilnosti i mobilnosti

Poznato je da su trkači nešto kruće građe te da su vježbe za mobilnost i fleksibilnost neophodne u trenažnom procesu. Zima je opet idealna da uvedete u praksu ove aktivnosti, joga je npr. odličan izbor.

Obzirom na vanjske vremenske uslove, zima je pogodno vrijeme za neke aktivnosti u zatvorenom. Za ove prilike možete praktikovati korištenje sobnog bicikla, trake za trčanje, eliptične mašine ili mašine za veslanje u okviru vlastitog doma ili nekog fitnes centra. Sve ove aktivnosti će vam pomoći da očuvate trkačku fitnes bazu, a istovremeno izbjegavajući veći stres i opterećenje koje bi trčanje na otvorenom, u ovakvim uslovima donijelo.

Za kraj, ako baš ne možete da se skrasite u zatvorenom prostoru, a znam da nas je dosta ovakvih, pokušajte nešto malo drukčije od samog trčanja, naravno mislim na skijanje, snowbordanje i slične snježne aktivnosti. Sigurno je da će ovo biti i vrijeme za dobru zabavu i provod na otvorenom, uz pozitivan trening efekat koji ćete ostvariti.

(Izvor: runningmagazine.ca)

Vaši komentari

Banner