17. SARAJEVSKI POLUMARATON: Od prvih dana i uoči „punoljetstva“ – trka na kojoj je čast uzeti učešće

Ako bismo je poredili sa nekim inostranim trkama onda to možda ponekad ne bi imalo smisla, ali tradicija Sarajevskog polumaratona u domaćim (i regionalnim) okvirima je za respekt.

498
Foto: Ednan Turalić

Piše: Ersan Bijedić

Sarajevski polumaraton će iduće godine dostići „punoljetstvo“, ali ponekad se čini da se to slabo poštuje.

Tako se ova trka nerijetko nezasluženo poredi sa onim nastalim u trkačkom boomu iz prethodnih nekoliko godina, a čak možda i sami organizatori propuštaju ovu činjenicu više koristiti. Sama statistika je dovoljna i puno govori, mada baš ta statistika je slabo vođena jer je i to trka koja nema svoju arhivu rezultata.

Pred „punoljetstvo“

Međutim, trenutno nema cestovne trke u Bosni i Hercegovini koja dominantno podržava rekreativno – amatersko trčanje, a da je tako dugog vijeka. Sarajevski polumaraton je u nedjelju imao svoje sedamnaesto izdanje (nije održan 2020. zbog pandemije), a osim tradicije ima i druge odlične predispozicije za osigurati veći broj učesnika, kao što su sama činjenica da se održava u Sarajevu koje je samo po sebi, kao glavni i najveći grad u BiH, odličan temelj za dovesti trkačke turiste, zatim tim zaposlenih ljudi u NGO Marathon Sarajevo, mogućnosti bolje sponzorske i institucionalne podrške, itd.

Foto: Ednan Turalić

Izvod iz statistike

U vrijeme kad je malo ko od preko 1.100 trkača koji su trčali u nedjelju uopšte razmišljao o ovom sportu kao potencijalnom opcijom za sebe (uključujući i potpisnika ovih redova), prvi Sarajevski polumaraton je održan 2007. godine uz pobjede dvoje bh. olimpijaca, Đure Kodže (1:11:37) i Lucie Kimani (1:14:14). Jedna kraća vijest o toj trci je dostupna na OVOM LINK-u. Kako je to izgledalo godinu kasnije nešto opširnije je opisano OVDJE. O tome kako je bilo organizovati Sarajevski polumaraton u to vrijeme je za Moje trčanje još 2016. godine u tri nastavka pisao Erol Mujanović (LINK).

Nije moguće porediti jer su rezultati postizani na različitim stazama, ali dva najbolja vremena na dosadašnjim trkama u Sarajevu su postigli Kenijac Kenedy Kimutai Kaptila sa 1:03:03 – 2023. godine i Olivera Jevtić (Srbija) 1:09:40 – 2009. godine.

Dakle, Kodžo je ukupno četiri puta pobijedio na Sarajevskom polumaratonu, a Kimani tri. Ipak najveći trag na ovoj trci ostavlja Olivera Jevtić koja je dosad čak osam puta pobijedila u Sarajevu, redom 2009., 2014., 2015., 2018., 2019., 2021., 2022. i 2024. godine! S druge strane, u muškoj konkurenciji, Stanley Kipruto je upravo pobjedom ove godine „preskočio“ Đuru Kodžu jer mu je ovo bio peti trijumf u Sarajevu, a slavio je konkretno 2014., 2018., 2021., 2022. i konačno 2024. godine.

Foto: Semin Rustemagić

Česte promjene staze

Kroz sve te godine Sarajevski polumaraton je jako često mijenjao stazu svoje trke pa je tako i ovogodišnje izdanje imalo sasvim novu rutu, kojom se trčalo po prvi put. Zbog radova na cesti u centru grada trasa je izmijenjena, ali su trkači bili jako zadovoljni novom rutom. Ono čime nisu mogli biti zadovoljni je da trka nije imala AIMS certifikat za dužinu (iako je praktično bila idealno premjerena). S druge strane reakcije mnogih učesnika su da bi ovakvu trasu u Sarajevu rado prihvatili za ubuduće. Sam start/finiš trke je atraktivan i pruža širinu, a na ostatak staze se teško žaliti s obzirom da se trči po jako ravnoj ruti, prilično adekvatnoj za ciljanje na lične rekorde ukoliko i vremenske prilike to dozvole u datom trenutku. Slično prošlogodišnjoj trasi koja i dalje ima AIMS certifikat. Lično su mi obje opcije odlične za trčanje Sarajevskog polumaratona.

Iz crne hronike

Trkači su na samoj stazi imali sve što im je potrebno, a to su prvenstveno brojne i odlične okrepne stanice. Podrška građana je slaba kao i obično u BiH, pa čak ide i u suprotnom pravcu kako se rekreativno trčanje širi, jer smo doživjeli i to da ovakva manifestacija zbog zatvaranja saobraćaja završi u crnoj hronici (LINK).

Foto: Anes Asotić

Više finišera

Više o rezultatima na LINK-u.

Polumaratonska trka je ove godine imala 835 finišera, što je vrlo dobar rast u odnosu na prošlogodišnjih 695. To je i pokazatelj tendencije rasta broja finišera na velikoj većini trka u BiH ove godine, ali je ispod maksimuma Sarajevskog polumaratona koji je trka dostizala u godinama prije pandemije, odnosno sa preko 1.000 polumaratonaca. Ipak prije pandemije je bilo puno manje trka, a za Sarajevo je ove godine pozitivna stvar veća vidljivost stranih trkača na stazi. U ovoj godini jedina bh. trka dužine 21.1km sa preko 1.000 finišera je Mostarski polumaraton (konkretno 1.017), koji za veću masovnost trenutno sigurno ima i bolji termin održavanja. Osim polumaratona, Sarajevo je imalo i 304 finišera na 5km, a održana je i Fun Run trka na 2,5km.

Zaključak

Još jedan vrlo dobar Sarajevski polumaraton je iza nas, a za „punoljetstvo“ 21. 9. 2025. godine ga očekujemo i u još sjajnijem izdanju, sa trkačima koji će početi prepoznavati vrijednost učešća u najstarijoj cestovnoj trci ove dužine u našoj zemlji.

Foto: Ednan Turalić

Vaši komentari

Banner