Četiri stvari koje možete naučiti od iskusnih trkača

Postoje navike koje iskusni trkači koriste kako bi uvijek ostali u formi, a vrijeme je da ih saznate.

4330
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

1. Odmor

Jedna stvar u kojoj se slažu svi elitni trkači i treneri jest da za najbolje performanse tijekom trčanja morate imati dovoljno sna. Kako starite vaše tijelo treba više vremena za oporavak nakon napornih treninga i utrka. Neki elitni trkači tako spavaju od 10 do 12 sati u noći pa čak imaju i kratke odmore u danu.

magda
Magdalena Boulet 2015.

Rezultati? Olimpijka Magdalena Lewy-Boulet, (42) osvojila je 100 milja Western States od prvog puta uz naporan rad i dobar plan sna. Trkači izlažu svoje tijelo ogromnim naporima prilikom treninga i utrka, stoga je za normalan oporavak mišićnog tkiva potrebno i dovoljno odmora. Spavanje ne samo da odmara vaše tijelo nego i vaš um.

2. Hidracija

Sa godinama naše tijelo zahtijeva manje tekućine tj. smanjuje se osjećaj žeđi, a znojenje i funkcija bubrega se reducira. Kao rezultat ovih promjena veća je mogućnost dehidracije. Elitini trkači uvijek uzimaju dovoljno tekućine 24 sata prije samog treninga ili utrke, te isto nastavljaju za vrijeme i nakon trčanja. Ukoliko izgubite 1% vaše tjelesne mase tijekom trčanja (radi znojenja) vaše performanse opadaju za 2%. Isto tako ne treba pretjerivati sa hidracijom, pijte kada osjetite žeđ.

3. Trening snage

Nova istraživanja pokazuju da sa starenjem gubimo mišiću masu ukoliko smo u nepokretnom položaju (sjedenje). Zato je potrebno više kretanja i primjene treninga snage. Također je zaključeno da trkači dugoprugaši ovakvim treninzima mogu povećati ekonomiju trčanja i do 8%.

trening-snage

4. Budite bezbrižni

Pod bezbrižni mislimo prije svega da prilikom trčanja ne strepite za vaš tempo, gdje ćete trčati sljedeću utrku, koju specijalnu opremu i odjeću imate. Iskusni trkači su shvatili da je najvažnija stvar na kraju dana ipak nastaviti trčati.  Zapitajte se koliko se dugo želite baviti trčanjem? Mjesec, sezonu, godinu, spremate za svoj prvi i jedini (polu)maraton? Ili možda želite trčati dugi niz godina?  Jednom kada shvatite da je trčanje cjeloživotno putovanje, imat ćete drugačiji pogled na samo trčanje pa i život.

Vaši komentari

Banner