Igor Yovanovitch: Sa drugačijim treningom bh. trkači mogu puno više napredovati

Ako ste trkač koji teži boljim rezultatima u trkama na 10km, polumaratonu ili maratonu onda je 'Another Way of Running' (Drugačiji način trčanja) događaj/predavanje koje trebate posjetiti”.

1105

Piše: Ersan Bijedić

To je jedna od rečenica kojom je svoje predavanje o dugoprugaškom trčanju u Sarajevu (Ekonomski fakultet, Trg oslobođenja – Alija Izetbegović 1, 26. januara od 19 sati) najavio Igor Yovanovitch.

‘Meraklijsko’ trčanje

A svjedoci smo da se treninzi brzine redovno preskaču kod nas pa bh. trkači i poslije dužeg perioda bavljenja trčanjem svoje sportske ambicije u velikoj većini svode na finiširanje trka istim tempom. Naravno, i to je pozitivna promocija ovog sporta, primjer drugima da se uključe, odličan početak, a uz to su već i ovakvi rekreativci/amateri kod nas prava rijetkost pa se i samo istrčani polumaratoni/maratoni u našim okvirima smatraju velikim dostignućima. Ali kako ostati motivisan u ovom sportu ako ne ideš naprijed ka maksimumu vlastitog potencijala i ne postavljaš sebi nove i veće ciljeve?
igor1

Rezultati za poštovanje

Da bi napredovali čitamo trkačku literaturu, trening programe, štampu, istražujemo Internet, ali je vrlo često nenadmašan savjet iskusnijeg kolege. Onog koji ima bolje rezultate.

A Igor Yovanovitch, Španac iz Ibize koji posljednje tri godine živi i radi u glavnom gradu BiH (kao security u španskoj ambasadi), je jedan od onih čije bi vam instrukcije mogle koristiti. Sa svojih 40 godina života iza sebe već ima 25 u trčanju i zato su nas zanimali njegovi rezultati.

– Ne volim o tome previše pričati jer ispada da promovišem sebe, a ne predavanje, kaže Yovanovitch.

Ipak jedan od važnijih  argumenata zašto bi neko poslušao njegov savjet i jesu rezultati. Zato ipak saznajemo da je desetostruki Ironman sa ličnim rekordom od 9 sati i 59 minuta, na 10km ima rekord ispod 34 minute, a na polumaratonu: 1:14:04 (ostvaren u Sarajevu). Između niza trka izdvojio je 12. mjesto na ultramaratonu u Španiji između 4000 trkača, pobjedu na Jahorina Maxi Trailu 2015. i 2016. te u dionici od 42km na Istra Trailu.

– Učestvovao sam u dosta trka, ali je moj fokus uvijek najviše bio na triatlonu i Ironman takmičenju, nego isključivo na trčanju. Od svega je za mene u ovom trenutku najvažnije da sam dosta napredovao jer u BiH puno treniram i primičem se svom cilju – kvalifikaciji na Svjetsko Ironman prvenstvo na Havajima. Popravio sam se kao trkač, skinuo 4 kilograma i mislim da sad to mogu ostvariti, priča Yovanovitch.

Zastarjele metode

Svojim savjetima već pomaže dosta sportista u Sarajevu, pa je prirodno uslijedila odluka i da organizuje predavanje na temu trčanja.igor2

– Već sam više od tri godine u Sarajevu i vidim kako ljudi treniraju. Mislim da mogu puno više napredovati jer način na koji vježbaju je zastario. Želim im pružiti drugačiji pogled na trening, intenzivniji rad, ukazati na kombinovanje intervala, tempo treninga, brdskog treninga, snage i dužina, a sve kako bi krenuli naprijed. Osim toga iz svog iskustva ću im pružiti savjete i o ishrani, oblačenju, tenama za trčanje, biranju trenera i slično, najavio je Igor Yovanovitch.

Ulaz na predavanje je slobodan, a biće održano na engleskom jeziku.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakTop 50 BiH: Rezultati koji su obilježili godinu
Sljedeći članakMAPA Sarajevski polumaraton
Moje trčanje - trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja, prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine naše zemlje.