Stvari koje trkači nikako ne bi trebalo da rade

Bilo da ste rekreativac koji trčakara po kraju, ili iza sebe imate gomilu polumaratona i maratona, ima stvari koje nikako ne bi trebalo da radite...

7194
Banner

Piše: Ljilja Lukić

Ukoliko se ipak pronalazite u nekima od dole pobrojanih, promijenite što prije svoje navike.

Nosite mobilni telefon u sportskom grudnjaku dok trčite

Stavljanje telefona ili iPoda između grudi je velika greška. Kao prvo, sportski grudnjak nije namijenjen nošenju bilo čega osim grudi, što znači da vaš telefon nije na sigurnom. Može lako da ispadne, pa rizikujete da polomite ili izgubite telefon. Drugo, grudnjak se natapa znojem, a telefonima baš i ne prija vlaga.

Nošenje telefona u ruci takođe nije dobra opcija. Iako vam to ne izgleda strašno, držanje nečeg u ruci dok trčite dovodi do toga da vam se rameni i mišići ruke pomjeraju asimetrično, što može da dovede do pogoršanja vaše trkačke forme. A ako želite da trčite efikasno i lako, važno je obratiti pažnju na formu.

Najbolja opcija je nošenje pojasa ili torbice za telefon na ruci.

Birate nesigurne uslove za trčanje

Nažalost, živimo u svijetu koji nije uvijek siguran, naročito za žene. To znači da žene trkači posebno treba da uzmu u obzir gdje će, kada i kako da trče.

Uvijek nekom recite gdje ste planirale da trčite i koliko dugo. Ako ste na nepoznatoj lokaciji, proučite mapu unaprijed, ponesite telefon i nešto novca, u slučaju da vam zatreba taxi da se vratite.

Ako trčite rano ujutru ili naveče obavezna je svjetlo odbojna odjeća, tako da mogu da vas primjete iz vozila, a dobro je imati i čeonu lampu.

U svakom slučaju, najbolje bi bilo da se pridružite nekoj grupi ili pronađete partnera za trening.

Nosite znojavu odjeću dugo poslije trčanja

Ako ne planirate odmah poslije trčanja da se istuširate, ne osuđujemo vas, ali je bar potrebno da se presvučete u čistu i suvu odjeću (naročito donji veš) što prije. Znojava odjeća je rasadnik bakterija.

Osim infekcija, znojava odjeća može da izazove i promjene na koži kao što su akne i osipi.

Vežete konjski rep uvijek na istom mjestu

Vezanje kose u rep kada trčite je za žene vrlo bitno, ali ako to radite uvijek na istom mjestu to može da uzrokuje da vam se kosa na tom mjesti istanji i ošteti.

Ako vežete visoki rep, sljedeći put kosu zavežite niže ili probajte pletenice (riblja kost npr.). Svaki dan promijenite mjesto i poštedite svoju kosu stresa.

Trčanje u polovnoj opremi

Sasvim je u redu uštediti pare i nabaviti polovne helanke ili majicu, ali nikada ne nosite nečiji polovan sportski grudnjak. Vremenom, materijal i struktura grudnjaka se razvlači, tako da pruža i manje podrške tamo gdje treba.

Ma koliko bile skupe, patike nikada ne možete koristiti polovne. Treba ih mijenjati na vrijeme, a ni slučajno ne pokušavati trčati u patikama koje je neko već nosio.

Da biste ipak nešto uštedili, pratite rasprodaje i sniženja. Ako kupujete online, potrudite se da takav model probate i uživo, pa tek onda naručite.

Ne nosite sportski grudnjak na trčanju

Stručnjaci kažu da nenošenje sportskog grudnjaka trajno oštećuje strukturu grudi, uzrokuje strije, opuštanje i bolove u grudima.

Čak i majice sa ugrađenim grudnjacima su specijalno dizajnirane da sačuvaju vaše grudi tokom trčanja. Obični grudnjak to ne može, jer nije dizajniran da pruža potrebnu zaštitu tokom trčanja.

Preskakanje treninga snage

Trkači često izbjegavaju teretanu, naročito dugoprugaši.

Na žalost, samo trčanje vas ne može dovesti do uspjeha. Početnici moraju da izgrade mišiće koji će pomoći da se njihovo tijelo adaptira na sportske aktivnosti, a samo trčanje im neće dati snagu koja im je potrebna za kilometre koje će da trče.

Trening snage pomaže trkačima da izbjegnu povrede i lakše postignu dobru trkačku formu. Žene imaju problem sa slabljenjem kostiju sa godinama, dodavanje težine u fitness režim pomaže da tijelo godinama bude jače, a ne slabije.

Dizanje tegova neće vas učiniti glomaznim, osim ako ne uzimate posebne suplemente, a i potrebno je mnogo teških treninga da bi se izgradio bodybuilder tip mišića koji mnogi žele da izbjegnu.

Najbolja opcija su vježbe za cijelo tijelo, mada se trkači najčešće fokusiraju na vježbe za trup, kukove, guzu i noge.

Izbjegavate da jedete masno

Vrijeme je da se promijene naše navike o masnoćama. Ako jedete masno nećete se udebljati, ako to radite ispravno. U suštini, prava vrsta masnoća čuva vaše zdravlje. Studija koju je proveo Univerzitet iz Bufala pratila je 86 žena trkača tokom godine i zaključili su da su najviše povreda imale žene koje su konzumirale najmanje masnoće.

To međutim ne znači da treba da pretjerujete u pomfritu i pizzama, najveći dio masnoća u ishrani treba da budu one iz avokada, lososa, maslinovog ulja, jaja, badema i crne čokolade.

Porediti sebe sa drugima

Tedi Ruzvelt je rekao “Poređenje krade sreću”. Nemojte nikada da se poredite sa drugim trkačem. Svako ima različito tijelo sa drugačijim mogućnostima i funkcijama. Tvoje trčanje je tvoja stvar i ne treba da se odnosi ni na koga drugog.

Kada je teško da vratite samopouzdanje jer ste najsporiji u trkačkoj grupi, važno je da se sjetite da ste napolju i da trenirate. Mnogo ljudi nije ni pokušalo – a ponekad, samo pokušati je već uspjeh sam po sebi.

Ubrzo ćete shvatiti da kada se fokusirate na svoj trening i svoje rezultate bićete sretniji, i imati više vremena i energije da ostvarite i proslavite svoje lične ciljeve.

Vaši komentari

Banner