Kristijan Sindik: Raduje me omasovljenje trčanja u BiH, u Splitu vam jamčimo ugodna iznenađenja

Splitska trkačka priča traje više od petnaest godina. I kako je u Splitu većina toga povezana s kultnim Marjanom tako je i prvi klub koji su osnovali trkači rekreativci nazvan Maraton klub Marjan. Trčalo se i treniralo, naravno, po Marjanu. Održavale se utrke, škole trčanja, trkačke i trijatlon lige i što sve ne.

1781

Razgovarao: Nicolae Golea  

Godine 2007. polumaraton biva dijelom izmješten, po prvi put, izvan poznatog poluotoka i to starta s rive da bi 2015. poprimio značaj prave gradske utrke i to vrlo atraktivne, kako kažu domaćini „jer se trči u najlipšen gradu na svitu!“.

Jasno je da svaki grad koji ima dugoprugašku utrku čija ruta prolazi pored njegovih znamenitosti uvijek upravo to ističe i na tome temelji reklame. I svaki takav ima nešto posebno, svojstvenu draž koju osjetite trčeći samo tu. U Splitu se, recimo, presvlačite i ostavljate stvari u podrumima Dioklecijanove palače. Startate sa prelijepe rive, trčite kroz vojnu bazu Lora gdje vas razni časnici i dočasnici pozdravljaju sa paluba vojnih brodova. Takav jedan čak ramenom i okrznete na jednom dijelu. Famozni Marjan sam već spomenuo, opjevano splitsko brdo od samo 178 metara nadmorske visine, ali u nezgodnom trenutku, pred sam kraj utrke. Nisam Poljud zaboravio, trči se i drugdje stadionima, ali kao navijač klubova koji gaje dugogodišnje rivalstvo sa Hajdukom, a znajući kakav splitski Bili imaju dišpet, prođu te žmarci i ogromno strahopoštovanje.

Kristijan Sindik

Dalmatinska prijestolnica ima jako lijep polumaraton koji postaje sve popularniji i popularniji. A i ove godine će veliki broj bh. trkača proljetnu sezonu utrka otvoriti upravo u Splitu.

– Broj trkača se prema očekivanju iz godine u godinu povećava što je najbolja potvrda da je događaj prepoznat kao nešto kvalitetno i atraktivno, a sam grad Split kao idealna destinacija za otvaranje trkačke sezone. Raduje nas sve šira multinacionalnost, tako da će ove godine na startu biti predstavnika iz 40-ak zemalja svijeta, a odmah iza domaćih natjecatelja veliki je broj maratonaca iz BiH koji vole doći u Split i protrčati stazom koja je uistinu fascinantna jer pruža svima mogućnost upoznati se s najznačajnijim simbolima grada. Zanimljivost je da takvu mogućnost nemaju ni sami građani Splita. Dioklecijanova palača s kraja trećeg stoljeća, Riva, Marjan, Stadion Poljud na kojem dosta trkača redovito staje i rade foto seanse, vojna baza Lora, garancija su povišenijeg nivoa adrenalina no inače, govori Kristijan Sindik, predsjednik organizacijskog odbora polumaratona.

U Splitu se trenutno nalazi jedna jako dobro organizirana zajednica trkača, imaju nekoliko škola trčanja, brojne lige raznih formata, trče cestovne utrke, trail…

– Začetak trkače zajednice u ovoj formi, u Splitu egzistira od 2000. godine osnutkom Maraton kluba Marjan, te organizacijom tada 1. Polumaratona-Sv.Duje koji je u skromnim okvirima bio preteča današnjeg Splitskog polumaratona. Danas u Splitu postoje 4 škole trčanja s velikim brojem polaznika svih uzrasta, od djece do osoba treće životne dobi. Dosta često posjećujemo (zajedno ili zasebno) velika maratonska okupljališta diljem Europe, pa tako se možemo pohvaliti i “izletima” u Beč, Berlin, Rim, Istanbul, Moskvu, Pariz, Amsterdam, Beograd, Sarajevo, Budimpeštu pa čak i neke dalje lokacije poput New Yorka, Bostona, Tokya, Havane i Dubaia. U Splitu, na Marjanu postoji trenutno više liga, a najstarija je tradicionalna Marjanska liga koja ove godine broji svoje 35. izdanje. Održava se svakog četvrtka u proljeće i jesen u popodnevnim satima (17 i 18 sati), te ljeti u 21 sat, tzv. “ljetne noći”. Pored Marjanske lige naši članovi sudjeluju i u drugim kompatibilnim sportskim ligama kao što su trekovi, trailovi i triatloni. Veliki broj članova MK Marjan ujedno su i članovi Triatlon kluba Split za kojeg nastupaju na triatlonskim natjecanjima, a isto tako i sudjeluju u organizaciji triatlonskih utrka diljem Jadranske obale, objašnjava stanje splitske trkačke scene Kristijan Sindik, a ne krije da prati i da je upoznat sa dešavanjima u Bosni i Hercegovini:

– Kako sam prilično uključen u praćenje razvoja trčanja u BiH, vesele me dvije stvari, omasovljenje trkačkog pokreta, kao i konstantno podizanje kvalitete organizacije u svim segmentima. Da citiram moje kolege iz BiH: „Trčanje je najpozitivnija priča u (svakom) gradu”.

Svjedočili smo na prošlogodišnjem izdanju Splitskog polumaratona nekim iznenađenjima od strane organizatora prema trkačima, kakve novosti nam pripremate ove godine?

– Novosti bi ipak ostavio na licu mjesta. Ljudi vole (ugodna) iznenađenja, a ja samo mogu garantirati da će ih biti, rekao je za kraj Kristijan Sindik i zagolicao nam trkačku maštu.

Do sada je na Splitski polumaraton prijavljeno preko 300 trkača iz Bosne i Hercegovine. U Splitu trčimo 26. februara, start je u 9 sati. Vidimo se!

 

Vaši komentari

Banner