4 savjeta za starije trkače

Bez obzira koliko godina imate, ili koliko ste trčali, možete uvijek da se vratite trčanju.

979
Banner

Piše: Ljilja Lukić

Sa nekoliko malih izmjena u životnim navikama i treningu, možete da vratite motivaciju i postanete ono što ste nekada bili.

Zaboravite stare PB

Što ne znači da ne treba da dajete 100% napora na treninzima, budite sigurni da vaši ciljevi i očekivanja ne premašuju vaše mogućnosti. Umjesto da jurite stare rekorde, razmislite o postavljanju novih. Vaše tijelo i um su se promijenili, pa i vaši ciljevi treba da im se prilagode.

Znatan pad pace-a se ne događa sve do 75. godine, pokazuju istraživanja. A sa ispravnom suplementacijom i treninzima snage možete i te kako da poboljšate svoje rezultate.

Trening snage je obavezan

Ukoliko do sada niste radili na jačanju kukova, trupa i gluteusa, vrijeme je da počnete. Stariji trkači moraju da uvedu ove treninge jer su dobri i u prevenciji povreda, jačaju kosti i smanjuju mogućnost iščašenja zglobova.

Jačanjem gluteusa i kukova smanjuje se mogućnost lošeg kretanja (što može dovesti do povreda).

Pokušajte nešto sasvim drugačije

Trčite iz zabave sa prijateljima ili se pridružite trkačkoj grupi. Ne razmišljate o rezultatu i pustite tijelo da uradi svoje.

Sa gomilom strpljenja i iskustva iz godina trčanja, stariji trkači su bolji u određivanju pace-a na duže distance. U posljednjih 13 godina stariji trkači dominiraju na 24časovnim ultramartonskim trkama.

Družite se sa netrkačima svojih godina

Kada ste posljednji put razgovarali sa vašim vršnjacima koji ne trče?  Trebalo bi to češće da radite i bićete iznenađeni njihovim oduševljenjem vašim dostignućima. Promjena perspektive i teme razgovora može da bude veoma motivišuća i podsjetiće vas koliko ste izuzetni. Druženje samo sa ljudima koji trče može da dovede do toga da zaboravite šta obični ljudi rade i o čemu razgovaraju.

Naravno, ne isključujte ni društvo sa trkačke staze jer imate gomilu znanja i iskustva koje mogu biti zlata vrijedni za mlade trkače i početnike bilo kojih godina. Pomislite samo na gomilu informacija koje možete da im pružite – o gelovima, pejsingu, izboru patika, ishrani… lista je beskonačna.

Vaši komentari

Banner