Liječi li trčanje mamurluk?

Ako ste malo pretjerali sa alkoholom prošle večeri, dobro razmislite prije nego obujete patike za trčanje.

3354

Piše: Ljilja Lukić

Ako veče prije trke ili planiranog treninga dužine zaglavite sa kojom čašicom više sljedećeg jutra prije nego što osjetite glavobolju može se desiti da pomislite – “Mogu ja to. Istrčaću alkohol i možda bude bolje”.

Ali – to ne zvuči nimalo dobro.

Ukoliko se želite oprobati u trčanju ili unaprijediti svoj trkački trening, učinite to kroz naš MT trening klub.

Neki atletičari se kunu u tehniku “izbacivanja alkohola znojem”. Olimpijac na 800m Nick Symmonds je rekao: “Najbolji oporavak za mene je trčanje”, i dodao da se sjeća gomile treninga na koledžu na kojima mu se znoj osjetio na pivo.

On nije jedini. Trkači vole da piju – to je čak i naučno dokazano. Istraživanje objavljeno u Frontiers in Psychiatry pokazuje da su treninzi i konzumiranje alkohola povezani. U suštini, trkači više nego njihovi ne-fit prijatelji vole neke nezdrave navike – kao što su prežderavanje slatkišima, pušenje ili opijanje.

U suštini, to je primjer povezanosti bez razloga: trčanje te ne navodi da piješ, a ni opijanje te ne čini trkačem (osim ako te neko ne izazove da probaš), ali su naučnici nekako izvukli ovu povezanost iz svog istraživanja.

Jedna od teorija je da oboje – i trčanje i alkohol u mozgu stimulišu mezokortikolimbične putanje, koje izazivaju određene rekacije u tijelu. Vrlo je moguće da oni koji osjećaju nalet pozitivne energije dok treniraju intervale takođe vole sličan osjećaj koji imaju od nekoliko duplih whiskey-a.

Sve to znači da su velike šanse da završite sa mamurlukom i da ćete možda htjeti da ga izliječite treningom. Na žalost, izbacivanje alkohola preko znoja na trčanju nije nimalo dobra ideja.

Ne može se iznojiti mamurluk”, kaže Damion Martins, dr sportske medicine iz New Jersey-a. “A ako to pokušate, dehidriraćete toliko da to može da ima trajnije posljedice”.

Alkohol je diuretik. Dok se opijate tijelo crpi vodu iz krvne plazme. A kako noć odmiče, sve više dehidrirate. U ovoj fazi, tijelo će povući vodu iz mozga da bi ostali organi mogli pravilno da rade. “Kad u mozgu više nema tečnosti on steže moždane ćelije što uzrokuje vrlo poznatu glavobolju od mamurluka”, kažu stručnjaci.

Kada tijelo traži još tečnosti i elektrolita – trčanje nikako nije dobra ideja.

Jutro poslije čašice više, alkohol napušta tijelo preko urina, daha i znoja. Što ste više dehidrirani, više toksina se skuplja u znoju. Ako trčite dok ste mamurni rizikujete grčeve u mišićima, pucanje mišića i gubitak elektrolita.

Bez obzira što svako drugačije podnosi alkohol, pa i mamurluk, za sve je loša ideja pokušati ga izliječiti trčanjem.

Ako baš ne možete da izbjegnete trčanje, evo nekoliko savjeta kako da izbjegnete mučninu i dehidraciju:

Vodite računa koliko ste popili

Najbolji savjet je da izbjegnete mamurluk – dakle ne pijete ili ne pijete previše. Ako baš pijete izaberite čist alkohol – votku ili bijelo vino.

Pijte vodu

Dok pijete, pijte i vodu. I ujutru, prije nego što krenete na trening, uzmite još malo vode ili neki od sportskih napitaka koji sadrži elektrolite.

Popijte kafu

Kofein pomaže kod mamurluka. Ali ne zaboravite da je i on diuretik i da zahtjeva jaku hidrataciju. Kafu uzmite ujutru, jer ako je popijete naveče može da vam poremeti san, a dobar san i naspavanost svakako će doprinijeti da se jutro poslije opijanja bolje osjećate.

Vaši komentari

Banner