Kako trčanje utiče na vaš seksualni život

Trkači su izdržljivi na trkama – ali kakvi su u krevetu? Da li treninzi dužine oduzimaju energiju za ostale aktivnosti? I kako elitni trkači stignu do spavaće sobe ako trče 180km svake sedmice?

5397
Banner

Piše: Ljilja Lukić

Sudeći po stručnjacima, ali i trkačima, redovno trčanje ne znači samo bolje rezultate već i bolji seksualni život.

Istraživanja pokazuju da trčanje pojačava strast.

Zdravo samopoštovanje

Mnogi trkači kažu da trčanje povećava njihovu želju za seksom. “Aktivnost je dobar afrodizijak i za muškarce i za žene”, kaže Tina Penhollow, profesor na Florida Atlantic Univerzitetu.

Šta objašnjava tu povezanost?

Ključ je u samopouzdanju.

Istraživanje provedeno nad trkačima pokazuje da se 41% njih osjeća “nestašnim” nakon treninga, 54% ima nalet energije, a 51% njih je reklo da se osjeća snažno i samopouzdano.

“A kada imate veliko samopouzdanje povećava se i libido”, kaže Julia Levitt, maratonka iz Čikaga.

Trčanje definitivno pojačava samopouzdanje i istraživanja pokazuju da ljudi koji vježbaju šalju mnogo pozitivniju sliku o svom tijelu i osjećaju se poželjnije i samopouzdanije u krevetu. “Trkači se osjećaju dobro u svom tijelu” kaže Ian Kerner, seks teraput. “To znaju dobro da prenesu i na seks gdje se osjećaju slobodno i prijatno što dovodi do toga da su odlični ljubavnici”.

Ne samo da trčanje pomaže seksualnom životu, već i seks pomaže trčanju. “Seks pomaže mojim treninzima jer jača kukove i još je dodatna kardio vježba”, kaže žena koja 5K trči za 17 minuta. “Moj dečko (takođe trkač) i ja ponekad kad smo dobro raspoloženi pred bitne trke ili duge treninge, seks koristimo za zagrijavanje.”

Hemijski bućkuriš

Trčanje pojačava endorfin, koji zajedno sa serotoninom i dopaminom proizvode runner’s high. Serotonin uzrokuje osjećaj sreće, a dopamin igra veliku ulogu i kod uzbuđenja.

Trčanje povećava i hormon stresa kortizol, ali kako se tijelo navikava na treninge, nivo kortizola se smanjuje.” Zahvaljujući svemu tome, imate bolji život i sjajne stvari se dešavaju u vašem tijelu”, kaže Pamela Peeke, autorka Fit to Live.

Srce je zdravije, poboljšava se cirkulacija, i to doslovno svugdje. Fizička aktivnost čini da žene budu više osjetljive na dodire, a muškarci imaju bolje orgazme i veći nivo zadovoljstva. I naravno, kada ste u dobroj formi to znači i veću izdržljivost.

Efekti na seks zavise i od dužine trčanja. Nakon treninga dužine više prija dremka, ali ako trčite sat ili manje to automatski podiže vaš libido. Kao idealan trening pominje se dužina od 10k.

Obzirom da je prva stvar na koju trkači misle poslije trčanja – tuširanje, možete da kombinujete tuširanje i seks.

Čak i ako ne možete da se dočepate kreveta odmah nakon trčanja, pozitivni efekti na tijelo – srce, cirkulaciju i samopouzdanje – imaju dogoročne efekte na seksualni život.

Previše kilometara

Previše trčanja može da uništi želju za seksom. Testosteron pada, kortizol skače, kod žena prestaje menstrualni ciklus, a sve to uništava libido.

Uobičajeni znaci i simptomi pretreniranosti, kao što su – nemir, nesanica, nedostatak apetita, bolovi u tijelu, gubitak težine, izostanak ciklusa – sve su to znaci da pretjerujete. Obično tada pada i libido.

Šta rade elitni trkači? Sedmice sa 180 i više km svakako obaraju libido, ali elitni trkači se polako navikavaju na njih i vode računa da ne prekorače granicu pretreniranosti.

“Kada tek krenete sa treninzima, osjećate se mnogo dobro i puni ste samopuzdanja što se prenosi i u spavaću sobu i želite više seksa”, kaže Blake Russell, olimpijski maratonac. “Kada sam morao da treniram dužine, seks mi nije bio prva stvar na koju sam mislio. Ali kada su treninzi malo opušteniji, svakako da je i to dio mog života”.

Profesionalni trkači mnogo ulažu u svoj trening i stres može da utiče na njihov seksualni život. Rekreativci takođe mogu da budu pod velikim pritiskom koji nametnu sami sebi. Maratonci i ultramaratonci mogu da proizvode toliko visok nivo kortizola da to doslovno ubija želju za seksom.

Za većinu ljudi, trčanje jednog ili dva maratona godišnje neće negativno uticati na želju za seksom. Dosta zavisi i od toga koliko ćete biti pod stresom tokom priprema. U svakom slučaju seks je odličan način da obnovite svoju energiju i budete sigurni da treninzi nisu pretjerani.

A noć prije trke, aktivnosti u krevetu mogu da vam pomognu da se riještite pritiska. Mada neki treneri ne preporučuju, seks je mnogo bolja varijanta za noć prije, od alkohola.

Nauka pokazuje da nema ničeg lošeg u tome, čak 35% učesnika u istraživanju kažu da su na trci bili brži nakon noći sa malo akcije.

Ipak, noć pred trku bi trebalo i odspavati i sačuvati malo energije, tako da stručnjaci kažu – budite brzi. Ipak se ne preporučuje maratonski seks pred maratonsku trku.

Vaši komentari

Banner