Oporavak nakon trke

Mnogima je putovanje na trke omiljenije od odlaska na godišnji odmor. To je sjajan način da posjetite nova mjesta, ali treba voditi računa o nekim stvarima prije i poslije trke.

2971

Piše: Ljilja Lukić

Obično se mnogo više računa vodi o tome šta treba uraditi prije trke (uobičajeni doručak, gelovi, oprema), ali se uglavnom ignoriše oporavak poslije trke.

Sretni smo što smo prešli finiš liniju i spremni smo da zasjednemo negdje, što je jako loše za naše tijelo.

Evo nekih savjeta, šta bi trebalo da radite nakon trke ako putujete:

Hidratacija

Budite sigurni da ste nakon trke uzeli dovoljno vode i nadoknadili izgubljene elektrolite. Pronađite mjesto gdje je nakon trke specijalna ponuda za učesnike ili obezbijedite dovoljno potrebnih osvježenja u svojoj sobi.

Istražujte nakon trke

Iako možda samo želite da sjednete/legnete, šetnja poslije trke će pomoći vašem krvotoku i razbijanju mliječne kiseline, što je dobro u prevenciji upala i grčeva u mišićima.

Mislite na stomak

Poslije trke trebalo bi da se napunite proteinima. Nije uvijek lako naći kvalitetan obrok kada ste na putu, zato istražite kada tek stignete, potražite savjete ili ponesite sa sobom proteinski obrok (isto važi i za carbo loading obrok prije trke).

Odspavajte

Kratka dremka je najbolji način za oporavak tijela i uma nakon duge trke. San daje šansu mišićima da se oporave i tijelu da uspostavi hormonski balans.

Lakše sa čašicom

Vrlo lako može da vas ponese atmosfera poslije trke i da se opustite uz nekoliko čašica više. Naravno, jedno do dva pića je OK (može i da vam pomogne da bolje zaspite), ali više od toga produžava vrijeme potrebno za oporavak tijela.

Istezanje

Vjerovatno se rijetko ko toga sjeti nakon trke, ali stvarno pomaže.

Nosite kompresione čarape

Nošenje kompresionih čarapa ili helanki na putu kući može da pomogne i snizi krvni pritisak. Kompresione helanke pomažu nogama da se obnove između trka. Nije loše i da spavate u njima ukoliko ne želite baš da šetate okolo u helankama.

Posjetite spa

Većina hotela ima spa centre, a poslije trke je idealno vrijeme da sebi priuštite tretman. Masaža ili samo odmor u đakuziju ili sauni čine čuda za oporavak. Ako hotel nema spa ili vam je preskup, priuštite sebi kupku sa opuštajućom soli ili u pjeni.

Vaši komentari

Banner