Savjeti za trčanje po vrućini

Elitni trkači imaju svoje savršene vremenske prilike. Neki vole hladnije, neki toplije vrijeme, a gotovo niko prehladno niti pretoplo.

6008
Banner

Piše: Dražen Filipović

Topliji dani već polako dolaze, stoga je dobro biti spreman i koristiti neke od savjeta stručnjaka.

Savjeti za utrku

1. Priviknite tijelo na vrućinu
Kroz ranije treninge prilagodite svoje tijelo na toplije vrijeme i tako budite spremni kad utrka starta.
2. Koristite zaštitu od sunca
Lako je zaboraviti nanijeti kremu za sunčanje u žaru priprema za trku. Međutim to može utjecati i na vaše performanse tokom trčanja, jer tijelo dodatno gubi tekućinu zbog smanjene zaštite od sunca.
3. Pazite na unos tekućine
To podrazumijeva redovitu hidraciju prije utrke te za vrijeme utrke kako ne bi zbog manjka fluida osjetili smanjenje trkačkih performansi. Svakako se ne preporučuje uzimanje više od 0.25l u četvrtini sata.
4. Prilagodite brzinu
Postoji idealna temperatura kada naše tijelo ne troši dodatnu energiju za grijanje ili hlađenje. Međutim u toplijim danima moramo trčati pametno i prilagoditi brzinu vremenskim uslovima te vlastitom osjećaju.
5. Pravilno izaberite odjeću za trčanje
Provjerite vremenske prilike za dan utrke i samim time prilagodite svoju odjeću.
6. Koristite hladovinu prije starta
Ukoliko vas očekuje vruća utrka svakako koristite vrijeme prije kako bi tijelo držali hladnim.
7. Rashladite tijelo tokom utrke
Polijevanje vodom po glavi ili majici jedan je od načina da držite vaše tijelo u dobrom stanju dok gazite kilometre do ciljne linije.

Savjeti za trening

1. Prilagodite vrijeme treninga
Budite fleksibilni oko termina treniranja. Stoga su idealni termini u jutarnjim i večernjim satima uzavrelog dana.
2. Koristite prirodnu hladovinu
Ukoliko nemate mogućnost ranih i kasnih treninga prebacite svoje trčanje u duboku hladovinu obližnjeg parka ili šume. Priroda će zasigurno postati dodatni motivator za vaše trčanje.
3. Alternativni oblici treninga
Svakako se preporučuje da trčanje zamijenite bicikliranjem ili plivanjem ukoliko su uslovi za trčanje nepovoljni. Bicikl će vam uvijek ponuditi dašak svježeg zraka dok se vozite, a hladna voda u bazenu je idealna za vruće dane.
4. Smanjite intenzitet treniranja
Uvijek bi trebali prilagoditi intenzitet treninga vanjskoj temperaturi pošto je za vrijeme ljeta tijelu potrebno više napora za hlađenje.
5. Pijte dovoljno tekućine
Veće temperature podrazumijevaju više znojenja osobito kada se bavite sportom. Gubitak tečnosti može biti veliki, stoga je veoma važna redovita hidracija. Osobito napici bogati elektrolitima su dobrodošli u toplijim danima.
6. Zaštite se od sunca
Ukoliko ste direktno izloženi jakom suncu preporučeno je korištenje krema za zaštitu kao i zaštita očiju pomoću sunčanih naočala ili kapa.
7. Rashladite se
Prije ili za vrijeme treninga koristite vodu kako bi rashladili vaše tijelo. To će vam zasigurno olakšati trening.

Vaši komentari

Banner