Sarajevski noćni cener premašio očekivanja: Atraktivna trka u centru grada po najvećoj špici

U Sarajevu se nalazi najveća rekreativna zajednica trkača koja se svakim danom uvećava i shodno tomu odlično su tempirane nove dvije utrke u ponudi grada, nedavno održana petica i prvi noćni cener na kojemu je trčalo preko 600 učesnika.

1641
Foto: Davorin Sekulić / Klix

Piše: Nicolae Golea

Glavni grad BiH tako ima zaokruženu ponudu trkačkih sadržaja od škole trčanja, Atletske rekreativne lige, polumaratona, gradske petice i noćnog cenera. Kako se zajednica bude dalje širila i potrebe budu nalagale, sa maratonom će ova ponuda biti upotpunjena.

Lijepo, ali i poprilično vruće vrijeme, gradska vreva usred špice petkom uvečer i dosta publike uz ulice, te 633 finišera obilježili su Sarajevski noćni cener, prvu noćnu utrku u gradu. Kao i sve dosadašnje trke koje zadnjih godina organizira NVO Maraton Sarajevo, start i ove je bio ispred BBI centra, a trasa je vodila kroz najljepše dijelove grada i to u tri kruga. To je omogućilo dodatnu atraktivnost ovoj trci i da učesnici u svakom trenutku budu u centru zbivanja uz obilnu podršku publike duž staze.

Foto: Dražen Filipović

Pored rekreativnih trkača na startu se pojavilo i nekoliko profesionalnih atletičara koji su očekivano i zauzeli prve pozicije. Najbrži je bio Osman Junuzović koji je spojio dvije pobjede u Sarajevu u mjesec dana, najprije na gradskoj petici, a i na noćnom ceneru.

– Bilo je prelijepo večeras, uvijek volim doći u Sarajevo trčati i sviđa mi se atmosfera. Trener mi je rekao da idem malo laganije pa sam na početku trke nametnuo jači ritam da se odvojim, a onda do kraja da odradim jedan dobar trening, izjavio je za trcanje.net Osman Junuzović.

Na drugom mjestu u muškoj konkurenciji završio je Srđan Samardžić dok je treće mjesto zauzeo Božidar Vujić.

U ženskoj konkurenciji poredak je bio identičan onome na proljetnoj petici u Sarajevu od prije nekih mjesec dana. Bh. olimpijka Lucia Kimani bez problema je slavila dok su na drugoj i trećoj poziciji završile Adela Čomor, odnosno, Alma Hrnjić.

 

 

 

Iako su iz NVO Maraton Sarajevo imali u planu već prošle godine da organiziraju pored polumaratona još dvije gradske trke, ali budući da se u organizaciji ovakvih događaja treba poklopiti mnogo stvari, to se desilo godinu kasnije i po viđenom, rekli bismo, u pravi trenutak. Noćni cener se pokazao kao pun pogodak što su potvrdili brojni pozitivni komentari učesnika poslije trke.

– Nasmijana lica su nam najbolji pokazatelj, ljudi uživaju, napravili smo jednu jako lijepu atmosferu. Ono što nam je drago, imali smo i odlične elitne trkače, jako dobru posjećenost rekreativaca iz Sarajeva ali i drugih gradova Bosne i Hercegovine. Nadamo se da će trka postati tradicionalna i već vidimo da ima dosta prostora za razvoj i za još dosta učesnika. Moram čestitati organima vlasti i svim institucijama koji su napravili dobar posao jer petak navečer u Sarajevu je velika gužva i poseban izazov. Trudit ćemo se svake godine da budemo još bolji i da sačuvamo kvalitet postojećih utrka i da lansiramo još neke nove projekte, imamo na umu još par stvari za narednu godinu, rekao je Erol Mujanović, predsjednik NVO Maraton Sarajevo.

Trkačka kultura

Posebno želimo skrenuti pažnju na jedan bitan segment u ovakvim utrkama koje zbog svoje atraktivnosti, da bi bile u žiži gradske jezgre i praćene što većim brojem navijača uz stazu, moraju imati kružnu trasu. Svima nam je puno bolje iskustvo kada nekoliko puta protrčite dijelove staze gdje je veliki broj publike koja vas dodatno „pogura“ da što bolje istrčite i doživite fantastičnu atmosferu. Ali i svima dodatna odgovornost da obratimo pažnju na trkačku kulturu koja kaže da ukoliko ste sporiji pomjerate se u desni dio ulice kako bi oni brži trkači koji se bore za što bolji rezultat i plasman mogli nesmetano proći. Ulice jesu dovoljno široke ali pogotovo dogodine gdje se očekuje na Noćnom ceneru preko 1000 učesnika itekako će se morati voditi računa o ovome. Svaki trkač treba usvojiti ovo i u skladu s time ponašati se na bilo kojoj trci.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakMAPA Jablanički polumaraton
Sljedeći članak2. Night run Montenegro: Zajedno nam je mnogo lakše
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-historijske baštine naše zemlje.