Savjeti za ljetni trening

Treninzi tokom vrelih ljetnih dana, ali i trke, mogu i te kako da predstavljaju problem onima koji nisu ljubitelji visokih temperatura.

2411

Pripremila: Ljilja Lukić

Već smo pisali o neophodnosti aklimatizacije (koju ste, nadam se, već odradili), a evo još par korisnih savjeta kako da vam treninzi tokom ljeta budu podnošljiviji.

1. Budite fleksibilni

Pomjerite trening za rane jutarnje ili kasne večernje sate. Nemojte značajno da povećavate intenzitet treninga jer se tijelo previše zagrijava.

2. Birajte alternativne staze

Umjesto da se držite ustaljenih ruta, izaberite one koje su manje osunčane. Idealno bi bilo da trčite po šumi.

3. Rashladite se prije, u toku i nakon treninga

Istuširajte se hladnom vodom prije treninga, to će spustiti temperaturu tijela. Trening započnite sa mokrom majicom i kosom, što će vam pomoći bar na početku, a bilo bi dobro da nastavite sa rashlađivanjem glave i gornjeg dijela tijela vodom. Nakon trening – hladna kupka.

4. Smanjite intenzitet

U ekstremnim uslovima trebalo bi da smanjite tempo i da prilagodite trening visokim temperaturama (npr. trening izdržljivosti umjesto intervala). Ne zaboravite da vam je potrebna dodatna energija da se rashladite.

5. Mislite pozitivno

Vrućina nije za svakog i predstavlja veliki izazov za kardiovaskularni sistem. To je nešto što ne možemo promijeniti. Malo je onih sretnika kojima vrućina ne smeta i koji mogu tokom ljeta da održavaju formu bez problema.

Vaši komentari

Banner