Amel Tuka za Moje trcanje.net: Vratio sam se na trening program iz 2015., očekujem da će i rezultati biti kao iz te godine

Prije dvije godine je Amel Tuka uživao u sezoni karijere, izvrsni progres je krenuo u Velenju (1:44.19, 1. jula 2015.), u Madridu je 11. jula trčao 1:43.84, a onda 17. jula nevjerovatnih 1:42.51 u Monte Carlu, da bi se istog ljeta okitio i bronzom na Svjetskom prvenstvu u Pekingu 25. augusta (uz 1:46.30).

2083

Razgovarao: Ersan Bijedić

Onih 1:42.51 iz Monte Carla je predstavljalo najbolje svjetsko vrijeme za 2015. godinu na 800 metara, a time je postao i 11. najbrži čovjek svih vremena u ovoj atletsko – trkačkoj disciplini.

U 2016. godini Kakanjac je bio 4. na Euru u Amsterdamu, nastupio u polufinalu Olimpijade u Rio de Janeiru, postavio novi državni rekord na 400m (46.63) u Zagrebu, ali i imao najbolje vrijeme sezone od 1:44.54 (Brisel) što je itekako respektabilan rezultat.

Bio sam stalno umoran

Ipak u svojoj glavnoj disciplini od 800m nije napravio novi pomak i nešto je trebalo mijenjati…

 – U razgovoru sa trenerom smo odlučili da se vratim na trening progam iz 2015. godine koji mi očito više odgovara. Stalno sam 2016. bio umoran, čitavu sezonu, radili smo po drugom programu, konstantno dva puta dnevno. Ove godine sam se vratio na staro i želim sa jednom dobrom trkom dodatno vratiti samopouzdanje i sigurnost u sebe prije Svjetskog prvenstva u Londonu (4. – 13. augusta). Kako bih tamo stigao što bolji i odmorniji vjerovatno ću poslije Pariza imati još jednu ili dvije trke, priča Amel Tuka.

U Londonu će Tuka braniti bronzu iz Pekinga 2015. Tokom godine se pod vodstvom trenera Giannija Ghidinija priprema u Veroni.

– Tu sam stalno, kući sam bio samo za miting u Zenici. Ovdje sam posvećeniji, mirniji i bolje radim.

Sve dosad je bilo uvod za Pariz

U ovu sezonu ulazi postupno i zbog povrede koja ga je zimus poremetila na Europskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu.

– Ove godine sam kasnije krenuo u pripreme zbog povrede u dvorani. Nisam navikao na oštre krivine u dvorani i nastradala je tetiva. Dobar dio marta sam pauzirao. Sad je bolje i dobro se osjećam, ali sam u pravi trening krenuo tek 20. aprila. Dotad sam biciklirao, radio sa spravama, trakama i slično. Pozitivno razmišljam, želim ići naprijed, da se vratim u ovoj sezoni na 1:42 – 1:43, a onda sljedeće sezone da trčim još brže. Vjerujem i znam da mogu i bolje od svog ličnog rekorda, ali za to se treba sve poklopiti, ustvrdio je Tuka.

Sad polako podiže formu, krenuo je pobjedom u Zenici (1:47.02), u slovačkom Šamorinu je istrčao 1:47.06, da bi sa dobrim rezultatom (1:45.34) i pobjedom u Velenju, kako ističe, dosta podigao svoje samopouzdanje. Vrlo bitno uoči subotnjeg (20.40 sati) nastupa na mitingu Dijamantne lige u Parizu.

 – Sad želim taj rezultat iz Velenja još popraviti. Ovo dosad je sve bilo uvod u jaku trku. U Parizu je jača konkurencija, svi najbolji su tu, a onda i adrenalin povuče…

Dijamantna liga sadrži 14 mitinga tokom sezone, a tamo nismo navikli često viđati Tuku. Pariz je 7. po redu ovosezonski miting Dijamantne lige. Tuka će prvi put trčati u “gradu svjetlosti” i prvi put ove sezone u Dijamantnoj ligi.

– U dogovoru sa trenerom nastojimo da se ne trošim puno na svim trkama Dijamantne lige kako bi u top formi došao na velika takmičenja. Neki drugi, pretežno Kenijci, učestvuju na svim tim trkama kako bi nešto zaradili jer su nagrade ipak velike na Dijamantnoj ligi. Njima je važnije da zarade, a meni da napravim rezultat na velikom takmičenju, pojasnio je Tuka.

Razumijem zašto me toliko kontroliraju

Samo u 2016. godini Tuka je prošao 12 doping kontrola, istim tempom se nastavilo i u 2017.

– One su cijena i posljedica rezultata koje sam napravio u 2015. Znao sam da će ih biti više, ali ne i toliko. Svjestan sam da rezultat koji sam napravio ljudima budi sumnju, pogotovo jer dolazim iz zemlje gdje ranije nisu ostvarivani rezultati tog nivoa. Doping kontrola može doći uvijek, takva su pravila, i na nama je da ih poštujemo. Ali volio bih da svi imaju jednak tretman. Meni se dogodilo da me na dan finala EP-a probude, poremete mi odmor, a onda poslije toga čitav dan nisam mogao zaspati, na trku sam otišao pospan i bez odmora. Još mi je gore palo kad su poslije žalbe našeg Saveza poslali poruku da se radilo o grešci.

Mujezinovića sam “povukao” jer je sjajan momak

Još jedan 800-metraš u posljednje vrijeme sve više pobuđuje pažnju javnosti. Zeničanin Abedin Mujezinović postiže sve bolje rezultate.

– Zajedno smo počeli trenirati u BiH, sad ponekad radi samnom u Italiji. Već je skoro godinu dana u programu mog trenera Giannija Ghidinija. Ima dobre predispozicije i “povukao” sam ga ovamo prvenstveno zbog toga što je sjajan momak. Drago mi je da je dosta napredovao otkad radi sa Ghidinijem, spustio je svoje najbolje vrijeme na 1:47:02 i ispunio normu za EP u Berlinu 2018. Tri puta je trčao 1:47, sad je na njemu da to spusti na 1:46 što mu želim od srca.

BiH bi tako sljedeće godine mogla imati dva predstavnika na 800m na EP-u u Berlinu.

– Od prošle godine je u programu mog trenera i sigurno mu treba godinu – dvije da se navikne na to. To mu je sigurno pomoglo, Talijani su poznati po uspjesima u srednjim prugama. Ali moraš biti i materijal za to, dati sve od sebe, uložiti puno truda kako bi stigao do rezultata.

Standardi se stalno uvećavaju i za plasman na najveću smotru Mujezinoviću treba još jedan korak više. Norma za OI u Londonu 2012. godine je bila: 1:46.20, za OI u Rio de Janeiru 1:46.00, a za SP u Londonu ovog ljeta: 1:45.90.

Čast je trčati u Rudishino vrijeme

Tuka drži državne rekorde na 400m i 800m i to su njegove osnovne discipline. Ipak želja mu je oprobati se i na 1500m.

– Možda to napravim nekad u ranoj fazi pripreme, trebat ću malo promijeniti trening i raditi duže dionice, kaže Tuka.

Nešto slično je napravio David Rudisha u srijedu na mitingu u Ostravi. Svjetski rekorder na 800m je završio kao 4. u trci na 1000m.

– Čuo sam se s njim par dana prije, trka nije bila posebno brza, ne znam šta je to bilo, ali on sigurno može bolje. Međutim i on se štedi i tempira formu za London gdje će braniti zlato iz Pekinga.

Sa Rudishom se upoznao još u Pekingu 2015. i ostao u kontaktu. Kenijac je vlasnik najbolja tri rezultata svih vremena (1:40.91; 1:41.01; 1:41.09) na 800m, jedini čovjek sa vremenom ispod 1:41.

– Vrijednost mog rezultata dobiva na značaju kad znam da trčim u vrijeme najboljeg svih vremena, svjetskog rekordera. To mi je velika čast, a u isto vrijeme i motiv da mu se što više približim. Inače je divan čovjek, a ne samo sportista, zbog čega ga posebno cijenim, zaključio je Amel Tuka.

LIČNI KARTON

Datum rođenja             9. januara 1991.

Mjesto rođenja                           Zenica

Visina/težina                     188cm/77kg

AK Zenica                    2009. – 2013.

Reprezentacija             2010. – 2017.

LIČNI REKORDI

400m                              46.63

800m                           1:42.51

 

Vaši komentari

Banner