Ostavite gadgete – slušajte svoje tijelo

Jedna priča o svemirskoj utrci iz hladnog rata govori kako su Amerikanci potrošili malo bogatstvo da bi usavršili specijalnu hemijsku olovku koja omogućava astronautima da pišu u prostoru bez gravitacije, dok su Rusi koristili običnu grafitnu olovku i tako uštedili vrijeme i novac.

1109

Pripremio: Dražen Filipović

Iako je samo riječ o anegdoti ova priča može poslužiti kao primjer praktičnosti i jednostavnosti koja pomalo manjka u našem suvremenom svijetu.

Trkači su danas zatrpani mnoštvom informacija (od laboratorijsko preciznih uređaja do onih krajnje jednostavnih koji koriste algoritme) čija je krajnja svrha saznati šta se dešava s našim tijelom dok trčimo.

Ukoliko se želite oprobati u trčanju ili unaprijediti svoj trkački trening, učinite to kroz naš MT trening klub.

Kvantitet često ne znači i kvalitet, tako su mnoga mjerenja naših omiljenih gadgeta prilično neistinita ako ih usporedimo sa recimo medicinskom opremom. To je čak potaklo sudske tužbe korisnika koji optužuju proizvođače za krajnje neprecizne uređaje. Brojna su pitanja koja se nameću na temu moderne gadgetarije, te kakva je recimo krajnja korist mnoštva brojčanih podataka za jednog trkača rekreativca? Da li je ustvari njihova glavna svrha da budu puka motivacija da nastavimo trčati? Jesmo li time samo staru štopericu zamijenili novom skupocjenom igračkom za trčanje?

Ranije smo pisali o najinovativnijoj opremi za trkače te o tome koliko nove tehnologije svakodnevno mijenjaju način i navike kako trčimo. Koliko se ozbiljno mogu shvatiti trkači koji neprestano zure u svoje satove i telefone dok trče kako bi dobili povratne informacije? Jesu li moderni trkački gadgeti postali svrha sama sebi umjesto da budu korisni posrednik koji će nam pomoći da bolje osluškujemo svoje tijelo?

Naučiti slušati svoje tijelo je jedno od glavnih pravila kod trčanja. Tako je i glavna svrha naših omiljenih uređaja da služe boljem razumijevanju našeg tijela. Iskusniji trkači tačno znaju kada su napravili dobar trening, kada treba odmoriti kako bi izbjegli ozljedu ne gledajući svoje satove nego slušajući tijelo.
Jednostavno rečeno, ne trebamo imati najnoviju i najbolju opremu za trčanje, trebamo prije svega slušati svoje tijelo.

Vaši komentari

Banner