Zašto je dobro trčati na plaži

Zvuči prilično idilično – sunce, more, zvuk talasa – savršeno za trčanje. Ali, ako ste nekada trčali na plaži, znate da i nije baš tako sjajno.

3526
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Odmah kada izujete patike i počnete da gazite po pijesku, shvatite da to i nije tako lako kako izgleda u „Čuvarima plaže“.

Ipak, nemojte da vas to spriječi i da ne pokušate da trčite na plaži. Trčanje po pijesku ima mnoge prednosti koje pomažu da postanete jači i brži trkač.

Manje opterećenje

Kada trčite po plaži, vaše stopalo se spušta na podlogu koja se mijenja ispod vas. Kao rezultat toga, stvara se mekša površina u poređenju sa npr. betonom. To znači da donji dio tijela (zglobovi, koljena i kukovi) su manje opterećeni kad trčite.

Jača vaše slabe tačke

Pijesak je nestabilna površina za nogu. Da bi pravilno trčali, tijelo će koristiti male mišiće u donjem dijelu tijela, naročito one na stopalu i oko gležnjeva. Kod većine trkača ovi mišići su slabi jer ih ne koriste dovoljno kada trče po asfaltu. Jačanjem ove grupe mišića na plaži, štitite sebe od potencijalnih povreda.

Trening otpora

Ako ste ikada hodali ili trčali po pijesku, znate da treba mnogo više napora da čvrsto položite nogu i da pravilno koračate. To je zbog toga što vaša stopala staju na meku podlogu, što vas podstiče da angažujete već pomenute mišiće donjeg dijela tijela.

Sagorijeva više kalorija

Ako do sada niste zaključili, dodatni napor i aktivacija mišića potrebnih za trčanje po plaži znači i veći utrošak kalorija u poređenju sa treningom po tvrdoj podlozi. Istraživanja su pokazala da trčanje po pijesku zahtjeva jedan i po puta više energije u poređenju sa trčanjem po tvrdoj podlozi.

Promjena tempa

Promjena je dobra stvar. Promjena podloge na kojoj trenirate, rute, navika, nije dobra samo fizički već i mentalno.

Trčanje po plaži može da vam pomogne da postanete jači trkač, ali ne ulijećite u takve treninge prerano. Kao i u sve novo, krenite lagano dok se ne naviknete. Postoji rizik od povreda, naročito skočnih zglobova, Ahilove tetive i plantarnog fascitisa.

Krenite lagano, 10 do 15 minuta, i birajte pijesak koji je uz ivicu vode. To će pomoći mišićima nogu da se prilagode na novi način treninga. I nosite patike. Ne samo zbog oštrih stvari kojih može biti u pijesku, nego i zbog toga što će patike pomoći stopalima da se naviknu na novu podlogu.

Vaši komentari

Banner