(VIDEO) 5. BANJALUČKI POLUMARATON: Sačuvali solidnu brojnost u turbulentnoj godini, iduće će morati bolje

Banjalučki polumaraton je prošlog vikenda proslavio mali jubilej od pet izdanja, a obilježile su ga dobra trkačka atmosfera, manifestacija po volji domaćih trkača i povoljni vremenski uslovi za trčanje.

2330
Foto: Dražen Filipović
Banner
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Polumaraton je u nedjelju imao vrlo dobrih 715 finišera, a priliku za veću afirmaciju su imali domaći takmičari.

U kontaktu sa trkačima saznajemo da nisu imali posebnih prigovora na trasu glavne trke na 21.097,5m, iako ističu da nije tako jednostavna kako bi se očekivalo od relativno ravne trase. Nikad nije lako ako u završnim fazama, i pri padu koncentracije, treba dati dosta energije i pažnje za veliki broj skretanja.

U godini kad su se u organizaciji jedne odlične trke u Banjaluci podijelili i napravili dvije, dosta su oči bile uperene u to kako će sve to izgledati na oba polja u nepunih mjesec dana. Na kraju nam ostaje izvući kao pozitivno da je trkačka zajednica bogatija za jednu trku više, i nada da će se s druge strane obje manifestacije u sljedećim godinama stabilizovati i približiti onome što je trka u Banjaluci imala prethodnih godina.

Jako sam zadovoljan događajem, energijom i pozitivnošću trkača. Zahvaljujem volonterima i ljudima koji su mi pomagali ove godine s obzirom na sve stvari koje su nam se desile i činjenicu da smo pretrpili jedan udarac i trebalo se od toga oporaviti. Potpuno su novi ljudi ušli u organizaciju i čestitam im zbog načina na koji su iznijeli sav teret, rekao je direktor Banjalučkog polumaratona Vladimir Selec.

Belmin Mrkanović u cilju

Za razliku od polumaratona, na trasi od 10 kilometara je bilo dosta konfuzije u posljednjih kilometar i pol. S obzirom da sam i lično učestvovao, nimalo me nije začudilo da je pobjednik Osman Junuzović u ovoj fazi trke zalutao i napravio 600m više. Jednostavno na tom kritičnom dijelu poslije odvajanja od polumaratonaca (nakon 8 i pol kilometara), nije bilo dovoljno volontera, već samo nezainteresovani policajci, fokusirani na neke druge “zadatke” i bez osjećaja da upute trkače na pravi smjer. Kroz cilj je tako prvi prošao njegov klupski kolega iz AK Doboj Istok, Belmin Mrkanović, ali je na kraju pobjeda ipak priznata Junuzoviću. Ta činjenica ukazuje da je organizator prihvatio odgovornost za ovu grešku na sebe, ali je trojac na vrhu ipak raspoređen na neuobičajen način. Takmičenje je svakako amatersko pa neka svako prosudi/protumači takvu odluku za sebe. Za razliku od korektne polumaratonske trase, trka na 10km je na dosta učesničkih GPS satova pokazala i kraću trasu. Još čekamo i rezultate sa ove dionice.

Ukupno je dvodnevna manifestacija sigurno ponudila lijepu trkačku atmosferu i druženje, a tračak onoga kako je sve to izgledalo na licu mjesta možete vidjeti i u našem videu u prilogu.

Vaši komentari

Banner