2. Travnik noćna utrka: Preko 600 učesnika i uvjerljive pobjede Kimani i Junuzovića

Travnička petica je sinoć okupila preko 600 ljubitelja trčanja u „muzeju pod otvorenim nebom“ i premašila očekivanja „male“ trke te se probila na listu kratkih utrka koje morate posjetiti. U tome dodatno vas nagovara sam grad Travnik u kojemu se ima što vidjeti i provesti odličan turističko-trkački vikend, ono što većina trkača najviše voli.

1460

Pripremio: Nicolae Golea / Foto: Ivana Jezildžić

Centar za edukaciju mladih Travnik potpisuje organizaciju i zaista mogu biti prezadovoljni sa brojkom od 634 učesnika koja su se pojavila na utrci od 700 prijavljenih što je i bio limit.

CEM je, ove godine, organizovao i dječju utrku „Helen Doron Kids Fun Run“ koja je okupila oko 300 mališana. Oni su se takmičili u tri uzrasne kategorije: 4-5 godina, 6-8 godina i 9-11 godina.

Cijela priča oko utrke odvijala se pod sloganom „Inspiriši slobodu!“, s ciljem skretanja pažnje javnosti na izloženost djece i mladih alkoholu, njegovo nekontrolisano reklamiranje. Naglasak je bio na afirmisanju zdravog načina života, a obje utrke su bile primjer kako se on može praktikovati.

U organizaciji i realizaciji obje utrke učestvovalo je više od 130 ljudi, među kojima su članovi organizacionog tima, volonteri, pripadnici službe obezbjeđenja i policijski službenici Policijske stanice Travnik, koji su se brinuli za obezbjeđenje svih mjesta na kojima su se odvijale aktivnosti utrke, kao i same trase utrke, duž koje je bilo oko 4000 ljudi, koji su glasno podržavali učesnike.

Pobjednik Travnik noćne utrke je Osman Junuzović koji je poslije okretišta, nešto više od 2km prije cilja, imao ogromnu prednost pred pratiteljima što se u cilju pokazalo kao 38 sekundi u odnosu na drugoplasiranog. Osman je ovu dionicu istrčao za 15:21 i kako je rekao za Moje trčanje – www.trcanje.net to je bila zadnja provjera pred Hanžekovićev memorijal u Zagrebu:

– Super je bilo u Travniku trčati, predivna atmosfera, sjajna organizacija i jako zanimljiva staza. Drago mi je da sam bio dijelom ove utrke. Što se tiče Hanžeković mitinga biće sjajna trka, vjerujem. Trčat ću trku na 3000m sa osvajačima medalja sa Svjetskog prvenstva, protiv Kenijaca i Etiopljana. Velika čast je što sam prvi dugoprugaš iz BiH koji će trčati taj prestižni miting i dat ću sve od sebe kao i uvijek do sada.

Hanžekovićev memorijal je miting sa velikom tradicijom i održava se od 1951. godine, a već od 1958. je postao međunarodni. Godinama unazad na njemu su nastupala velika imena iz svijeta atletike, a tako će biti i ove godine jer su najavljeni brojni atletičari vlasnici medalja sa Svjetskih i Europskih prvenstava kao i Olimpijski osvajači. Nastup Osmana Junuzovića na ovome mitingu je velika čast kako za njega tako i za atletiku u BiH. Vjerujemo kako će ova trka biti odlična provjera za našeg, trenutno, najboljeg dugoprugaša.

Drugo mjesto osvojio je Kosta Šumar istrčavši u Travniku 5 km za 16:07, a odmah iza njega na treću poziciju dotrčao je Božidar Vujić – 16:11.

U ženskoj konkurenciji slavila je naša trostruka učesnica Olimpijskih igara, Lucia Kimani sa vremenom 18:21. Lucia je kao i pobjednik u muškoj konkurenciji trijumfovala sa velikom prednošću nad pratiteljicama Almom Hrnjić – 19:20 i Jelenom Kosić – 19:54. Primijetili smo da je naša olimpijka zadnje vrijeme često na podijima kratkih utrka diljem BiH.

– Danas je bila divna trka pogotovo zato jer je bilo puno djece i puno starijih ljudi koji su došli da nam daju podršku, to je jako bitno. Puno sam sretna jer zadnje vrijeme nisam bila na trci gdje ima ovoliko publike koji su došli samo da podrže učesnike, rekla je Lucia Kimani za prvu bh. stranicu o trčanju te objasnila zašto zadnje vrijeme trči većinom kraće utrke:

– Moj je cilj da sljedeću godinu dočekam potpuno spremna i bez ozljeda, zato zadnje vrijeme trčim puno kratkih utrka, nemam puno dužina, najduže polumaraton.

Pobjednicima je nagrade uručio Nj. E. ambasador Jonathan Moore, šef misije OSCE-a u BiH, koji je bio gost na ovogodišnjoj utrci.

Rezultati:

Muški:

  1. Osman Junuzović: 15:29
  2. Kosta Šumar: 16:07
  3. Božidar Vujić: 16:11

Žene:

  1. Lucia Kimani: 18:21
  2. Alma Hrnjić: 19:20
  3. Jelena Kosić: 19:54

Pogledajte brojne fotografije sa 2. Travnik noćne utrke 2017. u Album I i Album II na našoj facebook stranici Moje trčanje.

Vaši komentari

Banner