O trkačima i kolačima

Bez obzira na striktne dijete, načine ishrane i preporuke o zdravoj hrani, mnogo je razloga zašto bi trkači definitivno trebalo da se s vremena na vrijeme zaslade kolačima.

1489

Pripremila: Ljilja Lukić

1. Dobri su za dušu

Ishrana zasnovana na zdravim namirnicama je dobra ako želite da sačuvate kilažu i da svjesno vodite računa šta unosite u organizam. Raditi to dan za danom može biti mentalno opterećujuće što dovodi do depresije i lošeg raspoloženja. Ne zaboravite da ste trkač i da zaslužujete nagradu za sve te pretrčane kilometre. Dozvolite sebi zaslužen predah, opustite se i uživajte u komadu omiljene torte, dobro je za „napaćenu“ trkačku dušu.

2. Ugodite sebi

Nema sumnje da hrana popravlja raspoloženje. Dokazana je činjenica da čokolada povećava nivo endorfina u organizmu što je jednako serotoninu – hormonu sreće. Kada birate kolač, izaberite čokoladni i na dobitku ste – ne samo kilograma već i dobrog raspoloženja. Ukoliko je još u pitanju crna čokolada, obezbijedili ste sebi finu porciju magnezijuma, koji je ključan za zdravlje srca.

3. Trkačko gorivo

Dobar način da se „napunite“ pred trening ili trku je da pojedete kolač. Nemate razloga da osjećate krivicu ako ste smazali poveće parče omiljene vam torte. Slatki ugljeni hidrat će se pretvoriti u energiju koja nam je potrebna da pređemo zadate kilometre.

4. Motivacija na tanjiru

Ako imate u planu trening dužine, ali vam je teško da se nakanite i krenete, obećajte sebi parče omiljene torte na kraju. Poslije svih tih pretrčanih kilometara, vjerovatno će vam ta torta biti slađa nego ikad prije.

5. Beskrajne mogućnosti

Od cheesecake-a, muffina, čokoladne torte, do rolata sa bananama – nema kraja mogućnostima kada je u pitanju izbor kolača kojim ćete se nagraditi ili motivisati.

 

Vaši komentari

Banner