Godine su samo broj

Na većem broju domaćih trka dodjeljuju se nagrade i po starosnim kategorijama. Međutim, nije uvijek bilo tako, kategorije se uvode od 70ih godina prošlog vijeka.

1512
Banner
Banner
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Kod prijave na većinu trka potrebno je upisati i starosnu kategoriju kojoj pripadate.

Možete li da zamislite šta bi se desilo kada biste upisivali koliko godina se osjećate da imate na dan trke? Vjerovatno bi bilo najviše muškaraca u kategoriji 18-25, a kategorija žene +70 bi bila prepuna.

Ako su stvarno „godine samo broj“ i trkači svih doba trče različite distance na trkama, bili u 70im godinama ili mlađi, kome su zaista bitne starosne kategorije? Kako su one zapravo ustanovljene?

Prva zabilježena trka na kojoj su ustanovljene nagrade za različite starosne kategorije bila je trka na 4 milje, održana 2. jula 1961. godine u Macombs Dam parku u Bronxu. Održane su tri odvojene trke: jedna za „veterane“ (45 godina i stariji), jedna za „juniore“ (19 godina i mlađi) i „open“ za sve ostale.

Prije trkačkog buma 70ih godina prošlog vijeka svi trkači su se takmičili u istoj kategoriji, a kako je trčanje postajalo sve popularnije, počele su se određivati i starosne grupe.

Popularna Masters grupa počinje od 40. godine. Prvi put je uvedena na američkom atletskom šampionatu koji je održan 1968. godine. 1975. na Bostonskom maratonu je prvi put dodijeljena nagrada za Masters trkača, što je obilježilo novu eru u trkačkoj zajednici – zvanično uvođenje starosne kategorije.

Starosne kategorije su naravno dobre kod organizacije masovnih trka kakvih je sve više. To je odličan način da se uporedimo sa nama sličnim trkačima, i postavimo neke nove trkačke ciljeve.

Vaši komentari

Banner