Pet najgorih stvari koje možete uraditi nakon trčanja

Dosta je načina kako možete sabotirati svoj trening trud radeći pogrešno neke detalje poslije trčanja.

5851
Banner
Banner
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

Ne, nije riječ o vježbama istezanja i hlađenju nakon treninga, nego o mnogo gorim stvarima za trkače i njihovo zdravlje.

Niste se presvukli nakon treninga

Uradite to hitno odmah nakon treninga. Vaš znoj je plodno tlo za brojne bakterije, ali isto tako postoji velika mogućnost nahlade, osobito tokom hladnijih dana. Bez obzira jeste li u mogućnosti tuširati se ili ne nakon treninga čista topla odjeća i obuća su pravi izbor za vaše tijelo i mišiće.

Potpuna neaktivnost poslije treninga

Mnogi trkači nakon napornog treninga ili utrke odluče se nagraditi cijelim danom lijenosti i izležavanja. Iako na prvu ruku zvuči kao dobar oporavak cjelodnevno izležavanje je sve samo ne to. Umjesto toga krećite se ili radite lagane vježbe i tako brže oporavite svoje tijelo.

Ne hranite se pravilno

Najkasnije pola sata nakon treninga pripremite sebi ukusan obrok. Ukoliko žurite na posao ili imate drugih obveza ponesite sa sobom hranu bogatu ugljikohidratima sa manjom količinom proteina i masti. To može biti vaš omiljeni sendvič, čokoladno mlijeko, voćni  jogurt ili neko voće. Ne zaboravite također piti dovoljnu količinu tečnosti.

Teške fizičke aktivnosti nakon trčanja

Izbjegavajte teže napore odmah nakon treninga jer vaši mišići neće imati priliku oporavka i vaše tijelo je već prilično dehidrirano. Iako možda zvuči hitno, pokušajte zahtjevne fizičke aktivnosti odgoditi za drugi dan i tako umanjiti mogućnost povrede.

Izbjegavate dane odmora

Nikad ne podcjenjujte svoje treninge, svoju kilometražu i brzinu trčanja time da izbjegavate dane odmora jer mislite da svakako niste trenirali dovoljno jako. Svaki trkač je jedinstven, stoga poštujte svoje tijelo kao što čine i elitni trkači time da jedan dan u sedmici odmaraju.

Vaši komentari

Banner