Tri koraka za efektnije pripreme

Napredak u sportovima izdržljivosti traži vrijeme, posebno u načinu pripreme i izgradnje kilometraže koja će uz pretjerano uvećavanje nerijetko trkača odvesti u pretreniranost, bolove, povrede, pad forme i nisku motivaciju.

4265
(Na fotografiji: Chris Mocko)
Banner
Banner
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

Zato je ponekad moguće i modificirati trening program kako bi se pripremali efektivnije sa manje uloženog truda.

Duga trčanja na preskok

Duga trčanja su ključ u dugim prugama, ali ih je bolje raditi prema nivou na kojem trkač jeste. Ponekad je, posebno za početnike, jako teško pratiti trening program koji ističe progresivna duga trčanja jednom sedmično (npr. za maraton: 20, 25, 30, 35km). Da bi dozvolili tijelu da se oporavi možete probati ubacivati laganiju treću ili četvrtu sedmicu treninga u kojoj ćete i trening dugog trčanja svesti na početnu dužinu.

Parcijalno uvođenje ostalih treninga

Treninge brzine, tempa, brdskog trčanja je važno uvesti postepeno kako bi dozvolili tijelu da se navikne na tako težak tjelesni stres. Ove treninge ne treba kombinovati dan za danom već poslije njih uvrstiti lagano trčanje koje će očuvati formu, ali i omogućiti oporavak. Tako npr. možete u ranoj fazi pripreme uvesti u prvom dijelu sedmice kraće intervale i razviti toleranciju na dva teška treninga sedmično (uz dugo trčanje). A kako se približava ciljana trka intervale mijenjati za tempo trčanje (ili kombinovati jedne sedmice intervale, druge tempo). Sve vrijeme možete trčati i brda, ali laganim tempom.

Fokus na male ciljeve

Svake sezone treba se probati fokusirati na male promjene kako bi postupno rasli u brže trkače. Dostizanje manjih ciljeva održava motivaciju, a uz male korake naprijed se bolje čuvamo i povreda. Na kraju krajeva, osnovni cilj je osjećati se snažno i zdravo!

Vaši komentari

Banner