Koliko puta sedmično treba trčati?

Da biste bili trkač, treba da trčite. Nije bitno koliko često ili koju dužinu, ako trčite - vi ste trkač. Međutim, ako želite da trčite neku trku ili istrčite najbolje lično vrijeme, bitno je koliko često, brzo i dugo trčite.

9672

Pripremila: Ljilja Lukić

Može da se desi da vas previše ili premalo trčanja sprječava da ostvarite svoj cilj.

Od velike važnosti je trčanje odgovarajuće količine kilometara, ali opet, ne postoji posebna formula koja može tačno da vam kaže koliko puta sedmično da trčite. Najlakše bi bilo reći da treba da trčite pet puta sedmično X kilometara da bi postigli svoj cilj, ali na žalost to ne ide baš tako.

Ukoliko imate mnogo obaveza, vjerovatno niste u mogućnosti da trčite svaki dan. Ono što je mnogo bitnije od broja dana koje trčite, jeste da svakom trčanju date neki smisao. Tip treninga koji ćete imati svake sedmice zavisi od vašeg cilja, ali u najvećem broju slučajeva u svoj trening plan treba da uključite sljedeće vrste treninga:

1 do 2 kratka spora treninga

1 trening brzine (fartlek, tempo, brdske dionice, intervali i sl.)

1 trening dužine

Dakle, minimum 3 do 4 kvalitetna treninga trčanja svake sedmice. Kada trčite 3 do 4 dana umjesto 5 do 7, imate dovoljno vremena za cross treninge koji pomažu da spriječite povrede, kao i za dan – dva odmora. Imajte na umu da je cross trening ključan ako želite da postanete jači trkač.

Mnogi trkači mogu sebi da priušte više od četiri dana treninga trčanja, zahvaljujući manjim obavezama na poslu, ali bitno je i da niste skloni povredama. Ukoliko nemate vremena da trčite više od tri ili četiri puta sedmično i dalje možete da ostvarite svoj cilj, uz pravu kombinaciju treninga.

Vaši komentari

Banner