2. MOSTARSKI POLUMARATON: Još masovnija trka sa jakom elitnom grupom

Drugi Mostarski polumaraton, koji će biti održan u sklopu Mostar Run Weekenda (23./24. marta), je do 9. marta (kad su zaključene prijave) dobio potvrdu nastupa 520 trkača iz 15-tak zemalja.

5605
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Osim na najdužoj dionici, svi zainteresovani se još mogu prijaviti na dvije trke, Humanitarnu trku u dužini od 4km (za aktivnosti udruženja “Mary s Meals”) i trku za djecu u dužini od 1km, a za čije je prijave rok 20. marta.

– Pozivamo građane da se posebno uključe u humanitarnu trku. Trenutno imamo za humanitarnu trku oko 200 prijava i za dječju oko 100, tako da ukupno očekujemo između 800 i 1.000 trkača, kaže predsjednik Organizacionog odbora trke, dr. sc. Franjo Lovrić.

Jaka konkurencija

HASAN ŠIŠIĆ, predsjednik SS Mostara

“Mostar je bogatiji za jednu veliku sportsku manifestaciju koju svi veliki gradovi imaju, a sve zahvaljujući mladim ljudima koji hoće promovisati svoj grad i državu. Sportski savez će im uvijek biti podrška želeći da ova manifestacija svake godine bilježi sve veće uspjehe”.

Prvi Mostarski polumaraton je imao 440 učesnika. Ove godine trka ima više učesnika, ali i trkača iz elitnog reda što garantuje još veći kvalitet. Prošlogodišnji pobjednik Ante Živković iz Hrvatske će braniti titulu pobjednika kod muških, ali će imati puno jaču konkurenciju. Tu je prvak Hrvatske u maratonu, Robert Radojković, olimpijac iz Srbije, Darko Živanović, kao prvi favorit trke, i bh. adut, Alija Imamović. Od žena je favoritkinja prvakinja Hrvatske u polumaratonu, Matea Parlov, a konkurencija su joj olimpijka iz Srbije, Ana Subotić, kao i trostruka bh. olimpijka Lucia Kimani.

Veći fokus ipak stavljamo na rekreativne trkače, one koji se ovakvim trkama bave za očuvanje vlastitog zdravlja, naglašava Lovrić.

Pet mostova

Ove godine će se trčati preko pet mostova kakva je bila prvobitna ideja za Mostarski polumaraton.

– Ovo ipak nije konačna trasa, ali imamo pet mostova. Tako će se trčati preko mosta Vojno u Potocima, mosta Hasana Brkića, Lučkog mosta, pješačkog mosta Bunur i Carinskog mosta. Mogu najaviti da ćemo sljedeće godine raditi certifikaciju staze u sklopu Međunarodne atletske federacije. Ove godine to nismo napravili jer staza još nije dobila svoj konačni izgled.

Foto: Vlado Bulić

Petrović i Vlahek na Run konferenciji

LJUBO BEŠLIĆ, gradonačelnik Mostara

“Važno je istaknuti da je ovo društveno odgovorna manifestacija i zahvaljujem se organizatorima u ime građana grada Mostara. Grad Mostar je ovu manifestaciju prepoznao kroz nekoliko stvari. Prošlogodišnje iskustvo nam daje za pravo da smo s velikim brojem učesnika počeli više razmišljati o zdravom životu, da razvijamo sportski duh i zajedništvo u gradu, a to je i početak nove turističke sezone. Sve to zajedno daje lijepu sliku gradu. Građane pozivam da se pojave u što većem broju na humanitarno trčanje”.

U sklopu Mostar Run Weekenda će 23. marta (s početkom u 19.30 sati) biti održana i stručna konferencija o trčanju s vrlo zanimljivim predavačima poput jednog od najboljih hrvatskih atletskih trenera, Slavka Petrovića, te Pavla Vlaheka, liječnika – trkača i koautora knjige Abeceda trčanja.

– Run konferencija s eminentnim predavačima gdje će obrađivati teme s područja trčanja. Učesnici će tako imati i edukativni karakter pored tjelesne aktivnosti, pojasnio je Lovrić.

Olimpijac Bošković stiže sa 20 volontera

Organizatori ispred udruženja „Zdrav život – Kinezis“ nastoje preko čitave godine promovisati Mostarski polumaraton diljem regije i sticati nove partnere u razvijanju manifestacije.

– Ponosni smo da su nam partneri Sarajevski, Banjalučki, Splitski i Dubrovački polumaraton. A sa zadovoljstvom možemo reći da nam u Mostar za trku dolazi 20 volontera iz Dubrovnika predvođenih olimpijcem Alenom Boškovićem koji je direktor Dubrovačkog polumaratona.

Veliku podršku manifestaciji ove godine pruža Sveučilište u Mostaru koje je partner projekta, a rektor dr. sc. Zoran Tomić ima za cilj potaknuti studente na bavljenje rekreativnim sportom kao odličnim preventivnim djelovanjem u borbi za dobro zdravlje.

Vaši komentari

Banner