Zašto trčanje?

Kraj zime i početak proljeća su idealno vrijeme da nađete malo motivacije i počnete da trčite. Teško je pronaći vremena za redovne treninge i uklopiti ih u svakodnevne obaveze, ali malo dobre volje i organizacije i trčanje može postati vaša omiljena aktivnost.

3208
Banner
Banner
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Ako vam ipak treba dodatna inspiracija, predlažemo da pročitate tekst do kraja.

Trčanje će vam razbistriti glavu

Ako se mučite sa nerješivim problemima, imate mentalnu blokadu, trčanje pomaže. Velike su šanse da poslije treninga dođete kući sa rješenjima do kojih bi ste inače mnogo teže došli.

Produžava život

Osim što ćete živjeti duže, bićete i zdraviji.

Čuva mozak

I što ste stariji, memorija će vas bolje služiti. Fizička aktivnost je bolja u prevenciji slabljenja funkcija mozga od drugih aktivnosti.

Popravlja raspoloženje

Trčanje je najbolji lijek za tugu. Kada ste na dnu, trčanje vas diže. Samo 30 minuta je dovoljno da popravi raspoloženje i pozitivno utiče na cjelokupno stanje organizma.

Radi non-stop

Za razliku od teretane i fitnessa, možete da trčite kada god imate volje za to. To je još jedan razlog da se ne izvlačite da ne možete da vježbate zbog obaveza – trening možete da uklopite kada god vama odgovara.

Trčanje je vrijeme za sebe

Zbog  posla i ostalih porodičnih obaveza, ponekad je teško pobjeći od svakodnevnog haosa. Trčanje može biti jedino vrijeme koje možete da odvojite samo za sebe i tako se rasteretite od stalnih obaveza.

Oslobađa od stresa

Ako imate rokove koji se bliže i gomilu nezavršenog posla, i čini vam se da za trčanje nemate vremena, upravo je to ono što treba da uradite. Intenzivan kraći trening će vas rasteretiti od stresa, pa ćete mnogo lakše završiti započete poslove.

Trčanje vam je „ispred nosa“

Trčanje je najdostupnija fizička aktivnost. Čim izađete iz stana/kuće, trening počinje. Jedina stvar o kojoj treba da povedete računa su odgovarajuće patike, sve ostalo – mjesto, vrijeme, društvo – birate i određujete sami.

Sagorijeva kalorije

Trčanje je jedna od aktivnosti koja sagorijeva najviše kalorija.

Možete da pročitate više knjiga

Da, nije greška. Dosta knjiga može da se skine u audio formatu, pa dok trčite iskoristite vrijeme da „pročitate“ nešto novo.

Poboljšava imuno sistem

Poboljšava cirkulaciju, imunitet, spušta krvni pritisak…

Trčanje je (uglavnom) besplatno

Osim što je dobro za um i tijelo, dobro je i za vaš novčanik. Možete da trčite bilo gdje, a pare je bitno da uložite samo u dobre patike (dok ne otkrijete draž učestvovanja na trkama).

Upoznajete ljude

Trčanje nije solo sport. Možete se pridružiti trkačkoj grupi, klubu… pripreme za trku mogu da budu vrlo društvena aktivnost.

Brzo se uči

Učenje plivanja, skijanja ili nekih drugih sportova zahtijeva određene vještine i vrijeme, a trčati znaju svi. Vremenom usavršavate tehniku i poboljšavate kondiciju kombinacijom različitih treninga (dužina, intervali, brdo…)

Putovanja

Trčanje je odličan način da upoznate nove predjele, a usput i utrošite kalorije. Kada idete na odmor, ponesite patike. Možete čak i u svom gradu trčanje iskoristiti da upoznate dijelove u koje inače slabije zalazite.

Vaši komentari

Banner