Sve je u dobro doziranom treningu

Proces treninga je u isto vrijeme jednostavan i kompleksan.

2814
Banner
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

Svaki trening je korak naprijed za trkača, ali isto tako reakcije na jednake treninge su različite od pojedinca do pojedinca.

Ne trebamo također zaboraviti da na cijeli proces treninga utječe bezbroj faktora: od trenutne fizičke spreme, privatnih i poslovnih obaveza do brzine oporavka. Svakako glavni cilj je dati svoj maksimum bez obzira na sve prepreke koje stoje na putu.

Koliko često trenirati?

Već smo ranije pisali da je učestalost treninga glavni faktor na osnovu kojeg povećavamo trajanje, a na kraju i intenzitet treniranja. Važno je naglasiti da cijeli proces treba biti postepen kako bi se tijelo moglo prilagoditi na dodatne napore i opterećenja.
Primjer frekvencije takve vrste sedmičnog treninga prikazan je u tabeli ispod.

 

Cilj treninga

Početnik u trčanju Jogger Meraklija Napredni trkač Ambiciozni trkač Profesionalni trkač
Popraviti

performanse

4 4 5 8 12
Zadržati

performanse

3 3 4 5 7
Trčanje radi zabave 2 2 2 3 3

 

Koliko dugo trenirati?

Vremenski duži treninzi nam pomažu da zadržimo željeni tempo trčanja na dužim distancama. Ovdje je prije svega riječ o povećanju vremena trajanja treninga od 10 do 20 posto u odnosu na uobičajeni. Primjerice, umjesto sat vremena trčanja, trčimo 70 ili 80 minuta.

Koliko jako trenirati?

Možda jedna od glavnih zamki za trkače jest da intenzitet treninga stave ispred učestalosti i dužine trajanja. Ukoliko idete ovom logikom pripremite se za razočaranje pošto će početno oduševljenje i rezultati brzo splasnuti.
Na kraju treba naglasiti da trkači često na osnovu vlastitih loših iskustava pristupe dugoročnijem planiranju i „pametnijem“ načinu treniranja. To prije svega uključuje raznovrsnost treninga, kao i bolje osluškivanje reakcija svoga tijela.

Vaši komentari

Banner