TIMUR ČERKEZ: Cilj mi je postati najmlađi triatlonac u BiH

Postati najmlađi triatlonac – Ironnman u Bosni i Hercegovini i po mogućnosti  oboriti trenutni državni rekord u ovom takmičenju, želje su 21-godišnjeg Sarajlije Timura Čerkeza, koji se već nekoliko mjeseci predano priprema za svoj prvi takmičarski izazov ovog tipa, triatlon Ocean Lava Montenegro, koji će se 13. maja održati u Kotoru, u Crnoj Gori.

2279

Moje trčanje – trcanje.net

Pred Timurom je vrlo ambiciozan cilj da u što kraćem roku prepliva 1.9 kilometara, istrči 21 kilometar i na biciklu pređe 90 kilometara.

Osim lične satisfakcije da će savladavanjem ove rute postići značajan sportski uspjeh, Timurova želja je razbiti predrasude da je triatlon takmičenje rezarvisano samo za već ranije dokazane i iskusne sportiste te da uz dobro planiranu pripremu Ironman može postati svako ko to želi.

– Trčanje u svim vremenskim uslovima, plivanje, vožnja biciklom u sali i na otvorenom, to su elementi treninga. Vježbe u teretani sam ubacio u obliku funkcionalnog treninga radi balansa. Treniram po vlastitoj kombinaciji više planova što mi daje mogućnost da treniranje prilagodim svom tijelu, tako su minimalne mogućnosti povrede, a ujedno imam mogućnost da ponekad povećam intenzitet ili da ubacim još koji trening viška kada imam energije, otkriva Timur.

U okviru zahtjevnih priprema koje traju već nekoliko mjeseci Timur izuzetno vodi i računa o prehrani.

– Dnevno potrošim između 3.500 do 5.500 kalorija i zato mi nije potrebno detaljno računanje kalorija, ali važno mi je da je hrana zdrava, ukusna i da mi može služiti kao gorivo za idući trening. Sirni namazi i posni sir su odlični prije jutarnjeg treninga, a za brz povrat snage i oporavak mišićne mase nakon treninga konzumiram Dukat fit.

Na pitanje da li ima uzore Timur odgovara kako su mu najveći uzori amateri koji shvate da nikad nije kasno za treniranje i koji dan za danom ulažu trud iz ljubavi prema sportu. Otkriva i kako je u djetinjstvu bio pretil, ali da je na vrijeme ostavio sjedeći način života uz videoigrice i okrenuo se sportu, i to čak i ekstremnim disciplinama. Penjanje, speleologija, taktičko streljaštvo (IPSC), apnea ronjenje, odnosno ronjenje na dah, dio su njegovog prethodnog iskustva kao sportskog rekreativca. S obzirom da je trčanje njegova strast učestvovao je u brojnim utrkama, te je 2015., 2016. i 2017., uspješno istrčao Sarajevski polumarton, a 2016. u na Splitskom polumaratonu u svojoj starosnoj skupini bio je među prvih dvadeset. Najbolji rezultat, prvo mjesto, ostvario je u BiH, prošle godine u utrci Wings for Life.

Svega nepuni mjesec dana dijeli ga od takmičenja u Kotoru za koje sve treninzi postaju sve češći i naporniji. Timur se predano sprema uz podršku prijatelja, kompanije Lactalis BH i brenda Dukat, a na cilju u Kotoru njegovi snovi ne završavaju.

Ocean Lava Montenegro je u biti polu Ironman distanca, a moj cilj je puni Ironman u Hamburgu 29. jula. Razlika je u distanci. Ironman je tehnički najteži triatlon u svijetu. Distanca je 3.8km plivanja, 180km bicikla i na kraju puni maraton od 42.2km unutar 17 sati, pojašnjava Timur Čerkez i dodaje kako do konačnog cilja ide korak po korak. Prvo Kotor, pa Hamburg… a na mapu svojih planova možda uskoro stavi neki novi sportski izazov.

Vaši komentari

Banner