31. BEOGRADSKI MARATON: Stariji brat u godini stagnacije dobiva konkurenciju

U subotu, 21. aprila održan je 31. Beogradski maraton. Na maratonskoj i polumaratonskoj trci je učestvovalo oko 7.300 trkača iz 70 država, a trku zadovoljstva je istrčalo više od 20.000 ljudi.

2906

Piše: Ljilja Lukić

Rekord nove staze nije oboren, maraton je od oko 1.000 prijavljenih učesnika istrčalo 893 u obje kategorije.

Prvi put od 1990. godine pobijedio je trkač iz Srbije, Kristijan Stošić sa vremenom 2:45:23, a i u ženskoj konkurenciji najbrža je bila domaća predstavnica, Nora Trklja, sa vremenom 3:08:46.

Na polumaratonskoj trci finiširalo je 4.416 trkača, a najbrži je bio Makedonac Dario Ivanovski sa vremenom 1:08:03. U ženskoj polumaratonskoj trci pobijedila je Hrvatica Matea Matošević sa vremenom 1:18:47.

Rekord je oboren i u štafetnom polumaratonu, bilo je 110 štafeta, od toga 80 korporativnih, 20 fakultetskih i 10 srednjoškolskih.

U polumaratonskoj trci je i ove godine učestvovao još uvijek aktuelni gradonačelnik Beograda Siniša Mali, sa startnim brojem 1, kao i predsjednik opštine Novi Beograd, nekadašnji vaterpolista, Aleksandar Šapić.

Najveći heroji trke bile su osobe sa invaliditetom koje su organizovano učestvovale na Beogradskom maratonu i osvojile dvadeset medalja u polumaratonskoj trci. Kao članovi Srpskog tima za izazove uz pomoć asistenata, stigli su do cilja i ostvarili  svoje rekorde.

U Trci zadovoljstva ukupno  je učestvovalo oko 20.000 takmičara, među kojima i selektor vaterpolo reprezentacije Srbije Dejan Savić, ali i jedan mladi bračni par koji je prvo istrčao trku zadovoljstva, a zatim otišao na vjenčanje.

U Trci zadovoljstva, u organizaciji Mama Fit koncepta, učestvovalo je više od 500 trudnica i mama sa djecom u kolicima, a rekord je oboren i kada su u pitanju učesnici sa invaliditetom – više od 400 učesnika u akciji „Ravnopravno do cilja“.

Od Londona do Terazija bila je organizovana muzička avenija, podršku maratoncima i zabavu posjetiocima pružali su trubači, DJ-evi i bubnjari Dragoljuba Đuričića, na 21 muzičkom punktu.

Međutim, prava atrakcija je bila na 13. km, na polovini Mosta na Adi, koncert je održala Beogradska filharmonija. Legendarni Ivan Tasovac ovog puta nije dirigovao, već je bodrio trkače i slikao se sa svima, a baš ovdje uz zvuke Vivaldijevih godišnjih doba jedan trkač je zaprosio svoju djevojku, koja je, naravno, rekla DA!

Osim rekordnog broja trkača, ove godine je čini se bio i rekordan broj publike. Svi dobro raspoloženi, bez negativnih komentara, pružali su podršku na užarenom beogradskom asfaltu. Osim “redovne” publike, pored staze je bilo i čirlidersica, plesača salse, organizovanih “profi” navijača, a podršku trkačima su pružali i dobro raspoloženi Banjalučani koji su promovisali svoj polumaraton.

Za volontere se može reći da su odlično odradili svoj posao, bilo ih je preko 500 zajedno sa 200 kadeta i gimnazijalaca Vojske Srbije, a dobro opremljenih okrepnih stanica je bilo 12.

Polumaratoncima, a naročito maratoncima, najviše je smetala visoka temperatura. Gotovo je već postalo pravilo da se Beogradski maraton trči naizmjenično svake druge godine na temperaturi od 20+ stepeni, i ta tradicija se nastavila.

Na ovogodišnjem Beogradskom maratonu nije bilo stranih elitnih trkača, a prvi domaći pobjednik, prema pisanju medija iz Srbije, mogao bi da ostane bez novčane nagrade od 3.000 evra, jer je rezultat slabiji od propisanog. Ista situacija je i u ženskoj konkurenciji, pobjednica Nora Trklja je stazu pretrčala za 3:08:45, što je takođe ispod vremena koje podrazumijeva finansijsku nagradu.

Direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić rekao je za medije da ga lošiji rezultati nisu iznenadili.

– Oni su očekivani zbog ovakvog vremena. Uvjereni smo da će 32. Beogradski maraton 2019. godine (na kojem očekujemo 1.100.000 – tog učesnika) kao i uvijek do sada otići dalje od svog prethodnika, na opšte zadovoljstvo svih njegovih učesnika, rekao je Nikolić.

Novi maraton u Beogradu 4. novembra

Direktor Atletskog saveza Srbije Slobodan Branković sinoć je potvrdio da će Srbija dobiti novi maraton koji će se zvati Serbia City maraton. On je rekao je Beogradski maraton “izbrisan” iz kalendara Evropske atletske federacije zbog dugovanja prema učesnicima i da će zbog toga Savez organizovati novi.
 -Mi ćemo organizovati novi maraton koji neće imati dodirnih tačaka sa Beogradskim maratonom. Biće u novom terminu – 4. novembra. Nalaziće se u kalendaru svjetske i evropske atletske federacije, imaće podršku i jednih i drugih. Trčaće se na Novom Beogradu, staza je ravna, biće jedna od najbržih na svijetu, rekao je Branković.

Vaši komentari

Banner