TRAVNIK NOĆNA TRKA: Kako su u ‘gradu mudrih ljudi’ prepoznali vrijednost 5K distance

Svako mjesto u našoj zemlji ima neku svoju draž, znamenitosti, posebnosti koje vrijedi posjetiti, ispitati, saznati... ali kako se motivisati na to?

3299
Jasmin Pajević i Biljana Cvijanović

Piše: Ersan Bijedić/Foto: Dražen Filipović

Možda misliš da bi otišao i npr. u Cazin, Prijedor, Novi Grad, Ugljevik, Kakanj, Bileću ili Gradišku, čisto da vidiš i ta mjesta, ali zašto bi išao tamo ako nemaš baš poseban dodatni razlog?

Ako to nije poslom ili nekom drugom obavezom, sigurno nećeš otići jer ima

“Inspiriši slobodu”

Trkači su i ove godine trčali pod sloganom “Inspiriši slobodu”, promovišući ljudska prava i slobode, sa posebnim akcentom na zdravo i sigurno okruženje za sve ljude, a posebno djecu i mlade, bez alkohola, droga, duhanskih prerađevina i nasilja.

atraktivnijih i provjereno zanimljivih destinacija za izlet. To je jedan od razloga zašto trčim. Sportski motiv te povede u mjesta koja su dovoljno zanimljiva za jednodnevni izlet, a u koja bih se objektivno teško ciljano zaputio u posjetu. Nije da nisam prethodno bio u Travniku, ali ovaj put sam imao više vremena za obilazak. I to pretežno sam, prije nego je u “vezirski grad” stigao još jedan uzaludni trošitelj svog vremena i novca za projekt Moje trčanje, Dražen Filipović. Ovdje neću pisati o tome da je taj entuzijazam nepresušan. Nema šanse, ako nešto ne dižeš na viši nivo i ne napreduješ bar u nekom segmentu/smjeru, entuzijazam je jako ograničen. Nema baš smisla ako ne ideš naprijed. Ali zasad idemo naprijed, a ideja o gašenju entuzijazma je samo neugodna prijetnja iza ugla – koje se treba biti svjestan.

Stari grad

Spoj sporta i turizma

Kako smo bili smješteni u Donjoj čaršiji, taman je imalo smisla krenuti u obilazak od

Oko 1.100 učesnika

Po ciframa koje iznose iz redova organizatora u Travniku je na dječjim trkama učestvovalo 400 mališana, koji su se takmičili u četiri uzrasne kategorije, te 700 trkača na 5km. Neslužbene rezultate možete provjeriti OVDJE.

Starog grada i tvrđave. Kad se spustiš s nje, zgodno se nabasa na rodnu kuću Ive Andrića. Svojevrsna gastro atrakcija su i Travnički ćevapi, a blizu Andrićeve kuće je i najpoznatija ćevabdžinica “Hari” koja je bila i jedan od sponzora trke pa je u subotu večer tu bila velika gužva. Ali za njih ipak ništa novo. Organizatori trke, Centar za edukaciju mladih, su u ponudi imali i odličnu mobilnu aplikaciju u rangu onih sa velikih europskih trka pa su sve osnovne informacije, između ostalog i za prosječnog turistu kojeg zanimaju gradske znamenitosti (osim spomenutih i za Zavičajni muzej, Plavu vodu, Sahat kulu…), bile brzo dostupne.

Zijad Bašić

5K za razvoj lokalne zajednice trkača

Mi iz Moje trčanje tima smo navikli raditi taj novinarski dio i poslije polumaratona i

Trčao i 85-godišnji Bašić

Posebna nagrada uručena je najstarijem trkaču, osamdesetpetogodišnjem Zijadu Bašiću iz Travnika, bivšem profesionalnom sportisti, koji je kazao kako mu je ovo prva trka, da se za nju posebno pripremao, te da će i naredne godine učestvovati.

maratona pa je trka na 5km bila pravo osvježenje. Imao sam priliku pretrčati Travnik, otići u apartman, istuširat se i vratit u zonu starta/cilja u 20:55, taman par minuta prije proglašenja pobjednika koje smo onda dokumentovali. Baš ovakve trke i jesu idealne za manje sredine. Nije normalno, ni zanimljivo da svako malo mjesto ima polumaraton/maraton, a to su distance koje ne mogu puno razvijati ni lokalne trkačke zajednice. Niko ne bi trebao počinjati od maratona. Trka na 5km pruža šansu da se na njoj oproba svaki rekreativac, oporavak je relativno brz i ostavlja mogućnost da dobar dio vremena istog dana ostavite za druge aktivnosti.

U Travniku su to izgleda prepoznali odmah. Posebno jer su tome dodali i dječju trku. Možda ima nešto više u onoj zabilješci bh. nobelovca: “Stari Travničani ne kažu uzalud da u Bosni imaju tri grada u kojima su ljudi mudri. I odmah dodaju da je jedan od njih – najmudriji, a to je – Travnik! Samo, obično Travničani ‘zaborave’ da dodaju koja su to ona druga dva”.

Staza

Prva 3km u Travniku bi bilo vrijedno istrčati nešto rezervisanije. Tu ima malo uspona, a onda su zadnja 2km blagi spust koji pruža šansu za jak finiš (naravno, ukoliko niste pretjerali u uvodna 3km). Staza nema službeni certifikat, ali djeluje kao rijetko dobro premjerena (LINK). Moram dodati zbog trkača koji su se žalili i promašili stazu da je bilo propusta na jednom mračnom skretanju na 3. kilometru gdje su zakazali volonteri koji bi trebali usmjeravati trku. Nama koji smo prošli bez problema trka djeluje odlično, ali onima kojima se desi ovako nešto, to obično shvataju kao katastrofalan organizacioni gaf. U svakom slučaju je jasno da nisu putovali na trku kako bi promašili stazu i tako propustili realizovati svoje ambicije.

Atmosferu sa i oko trke možete provjeriti i u našem FOTO ALBUMU iz Travnika.

Najboljih tri u muškoj i ženskoj konkurenciji

Vaši komentari

Banner