KAKANJCI U AKCIJI: Prodali kilometre u humanitarne svrhe i skupili preko 3.500 maraka

Iako nisu dugo u trčanju, ekipa rekreativaca iz Kaknja je jako brzo svoj sportski angažman iskoristila na lijep način i napravila dvije vrlo uspješne humanitarne akcije.

2466
Armin Husika, Eldin Omeragić i Esmin Brodlija
Banner
Banner
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

Esmin Brodlija, Eldin Omeragić i Armin Husika su ukupno kroz svoje dvije akcije skupili preko 3.500 maraka.

– Nakon svoje prve utrke na 5 km nenadano sam od portala Moje trčanje – trcanje.net kao nagradu dobio startninu za štafetnu utrku na 1. Ramskom polumaratonu. Tada sam pozvao prijatelja Eldina Omeragića da zajedno trčimo u Prozor – Rami, a on je predložio da treći učesnik bude Armin Husika, te smo zajedno krenuli u svoj prvi štafetni polumaraton, što nas je dodatno zbližilo, povezalo i razvilo jako prijateljstvo, priča Esmin Brodlija o počecima.

“Trčimo za prvačiće”

Vrlo brzo su saznali za trend prodaje kilometara u humanitarne svrhe i odlučili sami pokrenuti nešto slično.

– Odlučili smo da svoje kilometre ponudimo prijateljima u stvarnom životu i na facebooku, a u svrhu prikupljanja novca za kupovinu udžbenika prvačićima. Tako smo započeli akciju “Trčimo za prvačiće”, pojasnio je Brodlija.

Ekipa je prikupila 2110, 87 KM, čime su kupili ukupno 46 kompleta udžbenika (prema potrebama iz škola).

Ponosni smo i zahvalni svim humanim ljudima koji su podržali i akciju i naš nastup u Rami, a posebno zadovoljni odzivom ljudi iz Kaknja i drugih dijelova BiH, pa i svijeta koji su se uključili u akciju.

“Kilometar života za Emira Buzu”

Iako je rezultat bio u drugom planu, pohvalno je da su u konkurenciji 19 štafeta bili drugi, te prikazali Kakanj u lijepom svjetlu.

– Po završetku pulomaratona u Rami,uz podršku novih prijatelja sa portala Moje trčanje – trcanje.net, Eldin i ja smo se prijavili za pojedinačne polumaratone, i to, on za 12. Sarajevo polumaraton, a ja BL City polumaraton. Ovaj put smo se odlučili da prodajemo kilometre za liječenje dječaka Emira Buze, koji je obolio od raka limfnih žlijezda.

Akcija je nazvana “Kilometar života za Emira Buzu”, prodani su svi kilometri (42), a ukupno je prikupljeno 1551,00 KM.

– Velika je čast i zadovoljstvo reći da su akcije bile uspješne, te da smo mi kao pokretači prezadovoljni i zahvalni svim ljudima koji su nas podržali, zaključio je Esmin Brodlija.

Posebno zanimanje Kakanjaca

Njegov prijatelj i kolega trkač, Eldin Omeragić, ističe kako je ovakav oblik akcije bio nešto novo u Kaknju pa je to privuklo posebno zanimanje.

– Mnogi nisu bili upućeni kako i šta mi prodajemo. Čovjek uvijek teži da napravi nešto korisno za sebe i svoje društvo, tako da je to bio okidač za nešto ovakvog tipa. Ova ideja je već neko vrijeme provođena u raznim krajevima BiH tako da ovo nije ništa spektakularno. Na ideju smo došli slučajno. Ja sam zapravo želio trčati za malog Anesa Begića, međutim akcija je bila pri samom kraju tako da nije bilo vremena za realizaciju iste. Kada smo pripremali plan treninga za utrku u Rami, slučajno smo spomenuli želju da naše trčanje uradimo u humanitarne svrhe, na što su moji prijatelji odmah pristali, tako da je jedna stvar vodila drugoj, priča Omeragić.

Ispalo je da je odziv bio fantastičan…

– Dosta smo naučili iz ove akcije tako da će neke naredne biti bolje i kvalitetnije. Svoj prvi polumaraton koji sam trčao u Sarajevu bio je također humanitarnog karaktera, te sam ga istrčao u sklopu akcije “Kilometri života za Emira Buzu”. Sama akcija je bila poseban motivacijski faktor prije i tokom utrke, te je uveliko uticala na moju izdržljivost i završavanje polumaratona, zaključio je.

Vaši komentari

Banner