Kada je neuspjeh dobar za trčanje

Neuspjeh se ne smatra pozitivnim, ali kada je u pitanju trčanje, može da pomogne i više nego što očekujemo.

1995
Banner
Banner
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Ako na svakoj trci popravljate svoje najbolje vrijeme, postoje velike šanse da postanete previše zadovoljni sobom i izgubite takmičarski duh.

Ne baš sjajno vrijeme na trci i borba sa teškim trčanjem može da vam pomogne na duge staze. Nakon neuspjeha dobro je iskoristiti te trenutke da biste sljedeći put bili bolji.

Učite iz grešaka

Jedna od najvećih životnih lekcija je da učite iz svojih grešaka. Svi ih prave, to je dio ljudske prirode. Izvući motivaciju kada ste na dnu nije uvijek lako, ali je vrijedno.

Ako pucate ali ne pogađate, odnosno ako trenirate, a trku niste završili po planu, dajte sebi vremena da se oporavite i pokušate da shvatite gdje ste griješili da bi to izbjegli sljedeći put. Gledajte snimke, upijajte savjete, trenirajte i adaptirajte se za sljedeći napad.

Razvijate fleksibilnost

Šta god da vas odvoji od trčanja, ojačajte mentalnu snagu i to će vam se isplatiti u budućnosti. Ako imate lošu trku ali ste je ipak završili, znači da ste imali volju i da ćete pokušati ponovo. Ponekad stvari ne idu po planu, ali ako odustanete, znači da ste mentalno slabi.

Slatka pobjeda

Kad bi svaka trka išla po planu i bez puno napora, da li bi postignuto vrijedilo? Pretpostavljamo da ne. Rad na postizanju cilja zahtijeva vrijeme, strpljenje i trud, a sve to će uspjeh činiti još dragocjenijim.

Dakle, ako vam važna trka ne ide kako ste planirali, ne nervirajte se. Kada konačno istrčite željeni PB, bićete zahvalni sami sebi što ste imali strpljenja, snage i strasti da nastavite da se borite.

Vaši komentari

Banner