SRĐAN SAMARDŽIĆ: Želim što bolji rezultat na maratonu u Berlinu

Poslije problema sa zdravljem, naš najbolji dugoprugaš, Srđan Samardžić (rođen 23. marta 1989.), očekuje povratak u punu takmičarsku formu.

2818
Foto: Dražen Filipović
Banner
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Atletičar reprezentacije Bosne i Hercegovine je rođeni Sarajlija koji danas živi u Brčkom gdje vodi i klub AK Marathon Brčko.

Na distanci polumaratona (21,1km) je jedan od najboljih trkača u regiji, dok se u maratonu (42,2km) još uvijek traži, a problemi sa zdravljem su ga malo unazadili.

– U 2017. godini sam imao operaciju sinusa, što je dosta uticalo na moju prošlu godinu koja je ipak bila prilično uspješna. Osvojio sam ekipno drugo mjesto na Balkanskom prvenstvu u polumaratonu zajedno sa Alijom Imamovićem (AK Novi Grad Sarajevo) što mi je najveći uspjeh u karijeri. Također sam imao dosta uspjeha na državnim prvenstvima, kao i na uličnim trkama, sumirao je Samardžić sezonu iza nas i najavio očekivanja u tekućoj godini:

– Ove godine se baziram na maraton, gdje mi je cilj da postignem što bolji rezultat i polako se orijentišem na tu disciplinu.

Samardžić je najavio da će trčati Berlinski maraton u septembru.

Finansiranje onih koji se bave atletikom kod nas nikad nije bilo ni na približno željenom nivou, ali se trčanje bar kroz amaterski dio dosta razvija.

– U atletici je loše stanje, sve je manje ljudi koji se bave njom, a razlog za to je što su uslovi loši. Klubovi nemaju finansijska sredstva da “poguraju” talente i tako djeca koja pređu u seniore većinom nestanu iz atletike. Sa druge strane rekreativno trčanje baš napreduje, sve više je trkača i trka, što je jako pozitivno. Jedino što bi trebalo je da se nađe neka ravnoteža u tome, da se malo više ulaže u atletiku, kaže Srđan.

Samardžić je prije bio član AK Banja Luka, a danas je atletski trener u AK Marathon Brčko gdje vodi nekoliko odličnih trkača.

Jako sam ponosan na AK Marathon Brčko. Za jednu godinu, koliko postojimo, smo postigli odlične rezultate. Oko 30 državnih i entitetskih medalja smo osvojili u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji. Ove godine smo dobili i pojačanje, Božidara Vujića, koji je odličan trkač. Klub polako raste i nadam se da će u ovoj godini ostvariti još bolje rezultate. Jedan od ciljeva kluba je i da pokrene školu atletike za mlađe uzraste, što nam je u planu ove godine, najavio je Srđan Samardžić.

Vaši komentari

Banner