ALIJA IMAMOVIĆ: Imam jaku volju i radujem se narednim izazovima

Jedan od najboljih bh. trkača, Alija Imamović (22), član AK Novi Grad Sarajevo, je u godini na izmaku istrčao lični rekord u polumaratonu sa 1:11:06 u Mostaru, osvojio ekipno srebro na Balkanskom prvenstvu u polumaratonu u Sarajevu, te pomalo podbacio na maratonu sa 2:54:53, iako je i to bilo dovoljno za drugi najbolji rezultat na ovoj distanci u BiH ove godine.

2900
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Imamović radi pod prismotrom atletske legende i bh. rekordera, danas trenera, Seada Konde.

Zadovoljan je godinom iza sebe i najavljuje još bolje rezultate u sljedećoj.

– Ponosno bih istakao da je ovo moja najbolja sezona u dosadašnjoj profesionalnoj atletskoj karijeri. Veoma sam zadovoljan rezultatima. Kao i svaka sezona, i ova je imala svoje uspone i padove. Posebno sam ponosan na polumaratonsko vrijeme u Mostaru (1:11:06) koje me je dovelo na sami vrh tabele najboljih polumaratonaca u BiH. Nažalost na Podgoričkom maratonu nisam uspio da ostvarim željeni rezultat. Ali ovaj maraton mi je samo podstrek da u narednu sezonu uđem spremniji i jači, priča Alija Imamović.

Osim ovih rezultata kao vrlo vrijedan uspjeh ističe se i činjenica da je zajedno u timu sa Srđanom Samardžićem za reprezentaciju BiH donio srebro na Balkanskom prvenstvu u polumaratonu održanom u Sarajevu.

Alija Imamović i Sead Kondo

Alija sa puno optimizma gleda u budućnost.

– Sljedeće sezone ću biti fokusiran na polumaraton koji spremam da trčim u vremenu između 1:07 i 1:09. Zajedno sa svojim timom (trener Sead Kond, uz čelnike kluba Elmira Ćerimagića, Edhema Bajrića) i uz ekipu koja mi pomaže poboljšanju performansi (Adnan i Almir Maljević, Dino Ramčilović, Igor Kojedinović, AbdulKerim Hadžimurati) imam sve mogućnosti da iz treninga u trening budem sve bolji. Radim punom parom na tome i vrlo sam optimističan u pogledu rezultata. Za sljedeću godinu je predviđen i maraton, a jedna od opcija je Rotterdam. Neću imati puno trka jer moj tim i ja smo fokusirani na rezultat. Dakle, želimo kvalitet, a ne kvantitet, poručio je Imamović.

Sezonu će otvoriti na polumaratonu u Splitu 24. februara, a opet će trčati i Mostarski polumaraton 23. marta.

– Intenzivno treniram za to, dva puta dnevno. Svjestan sam da svaki rezultat iziskuje mnogo truda, rada i ličnog odricanja. Zadovoljan sam uslovima za trening, nastojim koristiti sve prirodne resurse naše države. Najbitnije je da imam jaku volju i stoga se radujem narednim izazovima, zaključio je Alija Imamović.

Vaši komentari

Banner