HAMZA SALKOVIĆ: Nova juniorska zvijezda bosanskohercegovačkog trkačkog neba

Na nedavno održanom prvenstvu FBiH u utrci na 10km, prijatno iznenađenje priredio je Hamza Salković, osvojivši treće mjesto u kategoriji juniora sa rezultatom 36:49.

3641
Foto: Dražen Filipović/trcanje.net
Banner

Piše: Hanifa Terzić

Ovaj simpatični petnaestogodišnjak iz Goražda možemo reći da je početnik u trčanju, a već postiže zapažene rezultate i visok plasman na svim trkama na kojima učestvuje. Za Moje Trčanje – trcanje.net govorio je o svom dosadašnjem trkačkom putu:

– Trčanjem sam počeo da se bavim tačno prije godinu dana. Prije toga sam igrao rukomet 4 godine i rekreativno sam “trčkarao”, zbog sebe i kondicije. Glavni okidač da se ozbiljnije počnem baviti trčanjem bio je školski kros gdje sam u disciplini trčanja na 400m bio ubjedljivo prvi.

Foto: Slavko Klisura

Prve trkačke korake napravio je u Školi trčanja u rodnom Goraždu, uz trenera Emira Hastora. Ubrzo je treninge sa školom zamijenio ozbiljnijim atletskim treninzima uz Hastora i Zaima Šumana, o kojima ima samo riječi hvale:

– Nakon nekoliko odrađenih treninga sa Školom trčanja, dobio sam poziv od Emira i Zaima da dođem na njihov trening, bio sam veoma počašćen tim pozivom, jer Zaim je jedna velika legenda bosanskohercegovačke atletike i šire… Na prvom treningu sam se upoznao sa Zaimom i odradio trening s njima. Puno mi se dopalo, i od tada sam počeo svaki dan trenirati s njima.

Emir Hastor i Hamza Salković

Nakon samo mjesec dana trkačkog treninga, Hamza na Atletskom mitingu u Goraždu osvaja dvije zlatne medalje, u disciplinama 100 i 200m. Međutim, odlučuje da se posveti treninzima za srednje i duge pruge, jer mu taj način rada više odgovara.

Hamza je učenik devetog razreda osnovne škole, a na pitanje o budućim koracima u obrazovanju i karijeri već ima spreman odgovor. Na jesen planira upisati Gimnaziju u Goraždu, a potom Vojnu Akademiju.

Sportski ciljevi još nisu tako jasno definisani, obzirom na to da je u trčanju još „prvačić“.

– Za sada planiram istrčati još uličnih utrka koje se održavaju u BiH. Sljedeća utrka mi je 12. maja u Banjaluci gdje ću trčati 10km. Tu mi je cilj istrčati 10km za 37 min. Drugi cilj je pripremiti preko ljeta uz pomoć mog trenera Zaima Sarajevski polumaraton.

Konkretno za šta treniram i šta bih volio da postignem su što bolji plasmani i rezultati na državnim takmičenjima za mlađe juniore. Za sada nemam određenu disciplinu u kojoj ću se takmičiti, pošto mi je ovo tek prva sezona. Nakon ove sezone odredit ćemo disciplinu u kojoj ću se takmičiti.

Foto: Zenica Trči

Za Hamzu ćemo sigurno još čuti. Želimo mu mnogo uspjeha u, nadamo se, blistavoj sportskoj karijeri koja je pred njim.

Vaši komentari

Banner