NEDOSTATAK ŽELJEZA: Uticaj na dugoprugaše

Umor, bezvoljnost, glavobolja, nesanica, letargija… znaci su nedostatka željeza u organizmu. Ovo je čest problem kod dugoprugaša, a posebno izražen kod žena.

5804
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Tijelu treba željezo jer se veže za crvena krvna zrnca i zaslužno je za transport kiseonika.

U tijelu ima oko dva do četiri grama željeza. Nedostatak nastaje kada je feritin, protein u krvi, koji transportuje željezo, niži od 15 (to 33) g/l.

Umor, iscrpljenost, glavobolja, nesanica, nemir pa čak i depresija, znaci su nedostatka željeza. Čak 10% žena u dobi između 20 i 49 godina i dva do četiri procenta muškaraca pati od nedostatka željeza.

Žene češće imaju ovaj problem, jer gube željezo tokom ciklusa i manje jedu meso, koje je najveći izvor željeza. Dugoprugaši, takođe, gube krv kroz urin, a vjeruje se da udari stopala o tlo tokom trčanja razbijaju crvena krvna zrnca, pa je gubitak željeza rezultat tog procesa.

Kako do više željeza?

Postoji nekoliko načina da popravite nedostatak željeza:

– Putem ishrane

– Lijekovima

– Injekcijama ili infuzijom

Najlogičniji način je da manjak željeza regulišete adekvatnom ishranom, a to je primarno i kod prevencije. Bitna je uravnotežena ishrana sa dosta hrane koja je izvor željeza. Vitamini A i C povećavaju apsorpciju željeza, pa obavezno uz obrok dodajte i čašu cijeđenog soka od narandže.

Mliječni proizvodi, kafa, crni čaj, soja, fosfati u coca coli sa druge strane smanjuju apsorpciju.

Najčešći lijek: tablete

Ako je umor naglašen i ne nestaje sa pravilnom ishranom, savjetuju se oralni ili intravenozni tretmani – tablete, infuzija ili injekcije.

Pojačavanje rezervi željeza tabletama je najstarija i najrasprostranjenija medicinska metoda. Međutim, potrebno je vremena da primijetite prve efekte, najčešće oko mjesec dana.

Efekti infuzije su mnogo brži, ali brzo i nestaju. Uzimanje željeza intravenozno ima brz efekat i stoga je dobar za dugoprugaše.

Iskusni trkači osjete kada im je nivo željeza nizak, jer se to odražava na treninge.

Vaši komentari

Banner