Zaim Šuman: Uz procvat rekreativnog trčanja i Goražde uskoro dobiva uličnu trku

U dvadeset godina neprestanog bavljenja trčanjem čemu je dodao i karijeru atletskog djelatnika, Zaim Šuman, prvi goraždanski maratonac, iza sebe ima preko 700 nastupa i stotine osvojenih medalja na raznim takmičenjima diljem svijeta.

1445
Foto: AK Goražde

Razgovarao: Nicolae Golea

Kao pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, od njihovog osnivanja, prvenstveno je nastupao samo kao vojno lice predstavljajući OS BiH na velikim takmičenjima poput Vojne olimpijade u Indiji, Brazilu i Južnoj Koreji.

Na nedavno održanom 2. Atletskom mitingu Novi Grad Sarajevo iskoristio sam priliku da u toku svog rastrčavanja poslije utrke rekreativaca na 3000m, a dok se Zaim tek zagrijavao za svoju utrku, također na 3000m, porazgovaramo o nekim aktualnim temama iz svijeta trčanja. Ovaj, po eksponiranošću vrlo skromni atletičar, nije krio da ga žalosti trenutno stanje u atletici naše zemlje što se odražava na rezultate. Kako kaže, dok je bio u naponu snage i nastupao na brojnim takmičenjima, teško je bilo ući i među prvih deset sa rezultatima sa kojima danas možete na postolje, što je svakako zanimljiv podatak. No, unatoč tome Zaim vidi određeni napredak, a pogotovo pojavom Amela Tuke koji je zabilježio rezultate vrijedne na svjetskom nivou.

– Smatram da je atletika BiH u posljednje vrijeme u jednom ipak značajnom usponu posebno nakon sjajnog rezultata našeg Amela Tuke čiji je rezultat bio jedan okidač za nastavak dobrih rezultata bh. atletičara, govori Zaim Šuman, osnivač AK Goražde.

U svojim atletskim počecima, Zaim nije u rodnom gradu imao atletski klub pa je prešao u AK Bosna Sarajevo gdje je, kako kaže, doživio procvat pod budnim okom poznatog bh. dugoprugaša Islama Đuguma. Kasnije je Zaim pokrenuo inicijativu i osnovao Atletski klub Goražde za koji i dan danas nastupa i predano radi što je zaista velika stvar u razvoju ovog sporta, kako na profesionalnom tako i na rekreativnom nivou, za Bosansko-podrinjski kanton Goražde.

– Što se tiče atletike u Goraždu ona je u usponu. Treniramo na gradskom stadionu na postojećoj i oštećenoj stazi, nadajući se nekim boljim vremenima za obnovu infrastrukture. Trenutno imamo oko 50 članova od najmlađih kategorija do seniora kao i određen broj rekreativaca koji treniraju skupa sa nama. Značajnu podršku imamo od BPK-Goražde i Grada Goražda i zahvaljujući njihovim sredstvima koje izdvajaju za sport, mi nesmetano funkcionišemo i nastupamo na domaćim i međunarodnim takmičenjima na čemu smo im zahvalni, kaže Šuman.

LIČNI REKORDI: 5000m – 15:45; 10 000m – 32:50; 21,1 km – 1:11.

Posebno raduje saznanje da lokalna vlast pokazuje senzibilitet za atletiku i da koliko-toliko podržava rad jednog atletskog kolektiva. Zaim je gost na brojnim utrkama gdje su najbrojniji učesnici rekreativci i kao dugogodišnji trkač svjedok je primjetnog razvoja rekreativnog trčanja u BiH. Zanimljiv podatak je i da je Zaim Šuman istrčao do sada svih 10 Sarajevskih polumaratona.

– Rekreativno trčanje u BiH je doživjelo jedan procvat u posljednje dvije godine. Sve više je rekreativnih trkača koji žele da pomjere svoje granice. Ovdje treba posebno spomenuti škole trčanja, prvenstveno Klix iz Sarajeva, kao i ostale škole trčanja u BiH. Mislim da su tri čovjeka najzaslužnija za razvoj rekreativnog trčanja u našoj zemlji, Vladimir Selec, Erol Mujanović i Tomislav Cvitanušić, objašnjava Šuman i dodaje:

– Uz to treba posebno istaknuti i veliki doprinos ove stranice trcanje.net na promociji i popularizaciji trčanja i atletike u Bosni i Hercegovini.

Članovi AK Goražde su neizostavni dio brojnih takmičenja u BiH i šire, na atletskim takmičenjima, ali i na drugim utrkama. Sami su organizatori vrijednog projekta, Atletski miting za učenike osnovnih i srednjih škola, što daje jako puno na promociji atletike i može prepoznati potencijalne talente i buduće atletičare. Kako saznajemo uskoro pripremaju i prvu uličnu utrku u svom gradu.

– Mi trenutno u Goraždu organizujemo svake godine Atletski miting za učenike osnovnih i srednjih škola, koji je najveća sportska manifestacija u kantonu, zatim aktivno učestvujemo na svim manifestacijama koje organizuje kanton i grad Goražde. Planiramo u skorije vrijeme organizovati jednu međunarodnu uličnu trku u gradu, kazao je na kraju razgovora za trcanje.net Zaim Šuman.

Pored nastupa na Vojnim olimpijadama u Indiji 2007., Brazilu 2011. i Južnoj Koreji 2015. godine, Zaim je apsolutni pobjednik u OS BiH na utrkama 1500m, 3000m, 5000m, 10 000m i polumaratonu. Pobjednik je Šujičkog polumaratona dva puta, polumaratona u Apatinu, Duvanjske desetke, Vivicite u Sarajevu. Višestruki prvak BiH na 10 000m na cesti i polumaratonu. Prvak Balkana u kategoriji M35 na 1500m i 5000m u Zagrebu i prvak Balkana u kategoriji M35 u dvorani na 1500m i 3000m u Bukureštu.

Vaši komentari

Banner