RAZNOVRSNOST: Put sigurnog napretka

Poznata je formula da ukoliko želiš napredovati moraš više trenirati. Međutim ono što se zaboravlja jest da tzv. bazična izdržljivost osigurava dobar temelj za treninge većeg intenziteta.

4398

Pripremio: Dražen Filipović

U jednom se teorija i praksa slažu, bazni trening treba sačinjavati 75-85% ukupnog trening plana.

Ukoliko se želite oprobati u trčanju ili unaprijediti svoj trkački trening, učinite to kroz naš MT trening klub.

Takav pristup treningu omogućuje spremnost mišićno-koštanog sistema i psihe za intenzivniji trening, te pozitivno utječe na kardiovaskularni sistem, metabolizam, disanje, krvotok i nervni sistem.

Visok intenzitet – kratkoročni benefiti

Ovdje se postavlja izazov zadržati nizak nivo intenziteta tokom baznog treninga. Tu je potrebno nadvladati dvije zablude:

  • Neću napredovati ukoliko ne radim intenzivne treninge;
  • Veći je osjećaj postignuća nakon dobro određenog treninga brzine. Više se utroši energije i ostvari se brži napredak.

Iako su obje tvrdnje donekle ispravne one neće osigurati dugoročni napredak. Razlog tome je što tijelo nikad neće naučiti optimizirati metabolizam, i kao glavni izvor energije uvijek će koristiti ugljikohidrate, što ima negativan utjecaj na nivo izdržljivosti.

Ključ je u raznovrsnosti

Oni koji treniraju redovito i žele izvući najviše trebaju se pridržavati rada u različitom intenzitetu. Jedino na taj način je moguće postići željeni napredak u najskorije vrijeme.

Sigurno da ne možemo nadmudriti metabolizam ma koliko jako trenirali. Stoga je ključno poštovati plan treninga i jasno razdvojiti intenzivne od baznih treninga.

Vaši komentari

Banner