BANJALUČKE TRASE: Najbolje opcije za trčanje

Banja Luka je drugi najveći grad u BiH, sa oko 227.000 stanovnika.

3190
Park "Mladen Stojanović"
Banner
Banner
Banner

Piše: Davor Vidović

Kako u regionu, tako i u Banjaluci je počelo povećano zanimanje za rekreativno trčanje, tako da se u Banja Luci godišnje održavaju tri polumaratona, jedan maraton, te nekoliko trka na 5km i 10km.

Staze polumaratona i maratona su dosta slične i prolaze kroz uži dio centra grada, okolna gradska naselja i na magistralni put. Ali ono šta je bitnije je kuda to rekreativci trkači trče kada nisu trke, odnosno kada se spremaju za njih. Postoji nekoliko lokacija, ali navešću dvije koje su najvažnije, najinteresantnije i najposjećenije lokacije.

Park Mladen Stojanović

Prva od njih je svakako park Mladen Stojanović, najveći park u Banjaluci. Ime je dobio po ljekaru Mladenu Stojanoviću, heroju iz Drugog svjetskog rata. Prije godinu i pol dana ovaj park je dobio trim stazu, dužine oko 1.180m. Osim trim staze tu su i sprave za vježbanje, koje služe rekreativcima za razvoj mišićne snage. U parku i oko parka se održavaju brojne rekreativne trke na 5km i 10km, te trase maratona i polumaratona prolaze kraj ovog parka.

Banj brdo

Druga važna lokacija namijenjena rekreativcima trkačima i drugim rekreativcima je Banj brdo, na čijem vrhu je spomenik palim Krajišnicima koji su učestvovali u NOB-u protiv fašizma (1941-1945), koji se nalazi na 431m nadmorske visine. Spomenik je izgradio jedan od najvećih jugoslavenskih kipara Antun Augustinčić. Dužina cestovne  staze od kapije koja služi za obustavu saobraćaja na ovoj rekreativnoj zoni pa sve do vrha brda je nešto kraća od 3km. Staza je zanimljiva zbog konstantnog uspona. Također se na Banj brdu održavaju trail trke koje prolaze kroz šumske puteve.

Ostale opcije

Još jedna lokacija za rekreativno trčanje, i rekreaciju inače, je trim staza duga 500-600m uz rijeku Vrbas, koja se nalazi pored Venecija mosta (most KAB-a). Postoji još nekoliko lokacija na kojima trče rekreativci, ali to nisu uređene staze za rekreaciju, pa njih neću ni opisivati. Nadam se da će u budućnosti Banja Luka dobiti još više uređenih staza za rekreaciju.

Vaši komentari

Banner