PREBUKIRANA JESEN: Niz trka sa besplatnim kotizacijama u septembru/oktobru?

Pandemija korona virusa je praktično uništila prvi dio trkačke sezone i učinila da veliki broj proljetnih takmičenja širom svijeta bude pomjeren ili potpuno otkazan.

2657
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Tako je jesenji dio sezone, ukoliko budemo imali sreće da se dogodi, a svakako se nadamo da hoće, prebukiran novim terminima odgođenih trka, uz one već postojeće.

Jednako je i u Bosni i Hercegovini gdje inače najveći broj trkačkih takmičenja u posljednje dvije godine bilježimo upravo u septembru i oktobru. Specifična situacija u kojoj su se svi našli je donijela preklapanje termina trka, prepirke između organizatora, hladni rat i pozivanje na Atletski savez BiH čija kancelarija radi tako ažurno da se odgovor sa službenim stavom i uputama očekuju na olimpijsko ljeto 2021. godine (ukoliko se sve posloži).

Drastične razlike

U međuvremenu svjesni da će na jesen broj učesnika svih trka zbog širine ponude znatno pasti, pojedini organizatori najavljuju drastične mjere. Kako bi na svojim stazama osim

Da bi povećali broj takmičara organizatori su na hitnom viber sastanku odlučili produžiti vremenski limit trka. Prijedlog koji je usvojen jednoglasno podrazumijeva da sve trke u BiH moraju osigurati mogućnost trkaču da bez žurbe i nepotrebnog stresa (ipak je trčanje ispušni ventil!) lagodno završi dva obroka na trkama od 5 i 10km (odnosno u limitu od 6 sati), a da se polumaratoncima i maratoncima osiguraju tri obroka (limit 12 sati). “Mi trčimo najmanje 4 puta više, a imamo samo duplo više vremena”, prva je reakcija iz jednog maratonskog udruženja.

volontera vidili i ponekog trkača, pojedini direktori trka su već objavili da će imati besplatne kotizacije. “Tradicija naše trke stare čak dvije godine ne smije da pati”, ističu. Drugi organizatori su odmah posegnuli za kontra udarom, jer se zna da je napad najbolja odbrana. “Naš besplatni startni paket je bogatiji od vašeg”, najavljeni je slogan jedne od jesenjih trka. Po informacijama iz krugova bliskih nedodirljivoj kategoriji organizatora nedostižnih trkačkih takmičenja u BiH, moguće je da neke od trka budu imale i posebne novčane nagrade za lične rekorde učesnika, a ideja je da ovo bude organizirano prema podacima iz MT tabela (i to samo na osnovu posljednje dvije godine). Također, mnoge trke će imati osim startnog i finišerski paket pa će trkači po završetku prijavljene dionice morati uprtiti vreću kupusa, ćevape, kilo brašna… u zavisnosti ko je šta završio od unosnih sponzorskih ugovora. Neke organizacije su za ovu priliku najavile osigurana kolica iz tržnih centara, pokazujući dodatnu dozu pijeteta prema umornim takmičarima. “Kolica ipak mogu koristiti samo maratonci”, napominju.

Trkačke pripreme

S druge strane trkači zadovoljno trljaju dlanove zbog ovih vijesti dok sjede i iščekuju bolja vremena od pandemijskih. Zasad prebiru po TV kanalima, čuvaju motivaciju gledajući trkačke filmove i prelistavajući literaturu iza koje stoje autori sa velikom atletskom istorijom. Naravno, krajičkom oka motre sigurnost svojih zaliha toalet papira i brašna te ustrajno vježbaju punjenje ugljikohidratima. “Da li danas trčati na balkonu, u sobi, vrtu ili izići vani” – pitanje je koje muči sve njih. Svi se nadamo ne zadugo, jer trkačka zajednica još ni približno nije vidila svoje najbolje dane.

Ipak sve te informacije i planovi “žive” na klimavim nogama i jako su upitne, kako zbog pandemije korona virusa, tako i radi 1. aprila (međunarodnog dana šale).

Vaši komentari

Banner