Gdje trčimo: Aleja ambasadora

U rubrici „Gdje trčimo?“ donosimo vam mjesta pogodna za trčanje diljem Bosne i Hercegovine. Za početak će to biti najpogodnija mjesta, staze i parkovi za trčanje u Sarajevu. Kada nam se priključe suradnici iz drugih gradova Bosne i Hercegovine nastavit ćemo sa predstavljanjem lijepih staza za treniranje, bilo parkova, šuma, gdje god da se može izvesti normalan trening bez opasnosti po trkače.

2672

Glavni grad Bosne i Hercegovine nudi dosta lokacija na kojima se može trčati razne vrste treninga, od običnog jogginga do zahtjevnijih treninga intervala, fartleka te dužinskih treninga. Budući da ga okružuju olimpijske planine, ni trail nije isključen, naprotiv. Ali o trailu i planinama posebno u drugim tekstovima, uskoro.

Trening pred Njihovim ekselencijama; jako ugledna publika pred kojom se želite iskazati

Samo nekoliko minuta od Baščaršije i gradske vreve, malo iznad Vijećnice, nalazi se Aleja ambasadora, popularno šetalište svih uzrasta. Nevjerojatan osjećaj velike udaljenosti od grada, a ipak tako blizu. Čim zamaknete prvi kilometar, od „Bembaše“ prema Kozjoj Ćupriji, već ste potpuno odsječeni od grada, a Miljacka djeluje umirujuće i opuštajuće. Podloga je većim dijelom stari asfalt ili beton na nekim mjestima, a dužina do Kozje Ćuprije je otprilike 2.5 km. Nagib je neznatan na tom potezu.

Tko god je trčao u Aleji ambasadora morao je u nekom trenutku pogledati na stranu i pročitati bar po neko ime na spomen pločama ambasadora raznih zemalja u Sarajevu koji su godinama boravili ili borave još uvijek u olimpijskom gradu. Tako u Aleji nikada ne trčite sami. Štoviše, imate odličnu publiku, creme de la creme! Valja napomenuti kako je ova trasa i dio sarajevskog polumaratona koji se održava svake godine u jesen.

Minusi koji se mogu dati ovoj ruti su nedovoljna dužina i cesta M5 koja na jednom dijelu prelazi iznad staze kao ogromni most što donosi buku na tom dijelu iako ništa strašno što bi nas odvratilo od trčanja. Mnogo je drveća okolo i upiju dosta buke.

Iako spomenusmo dužinu od nekih 2.5 km do Ćuprije, može se dobiti još koja stotina metara ako produžimo pravo uzbrdo, ali ne predugo jer stižemo u zonu betonare koja se nalazi u blizini. S time se može zaokružiti na 3 km i u povratku nazad dobijemo 6 km što je već solidno. Za one, pak, koji žele trčati u Aleji dužinu, a da se ne bi ponavljali stalno trčeći tamo-ovamo, što nekima brzo dosadi, postoji mogućnost prelaska preko Kozje Ćuprije i skretanja desno uzbrdo. Tako se prati stara biciklistička staza za koju imaju na nekim mjestima i upute i smjernice, mada od vremena istrošene i jedva vidljive. Nagib je zahtjevan, na jednom mjestu izrazito težak, ali taj dio ne traje dugo. Zatim izbijemo na ravniju stazu i u jedan naseljen dio od nekoliko desetaka kuća, što nije loše za one strašljivije jer u potrebi bilo čega možete se obratiti nekome i zatražiti pomoć. Ubrzo se prelazi na trail stazu i prolazi se entitetska granica, dobrodošli u Republiku Srpsku! Zanimljivo zar ne? Staza je izazovna i razbija monotoniju. Daje stalnu promjenu ritma, zahtijeva snagu i izgrađuje izdržljivost trkača. Nažalost, postoji opasnost od mina ukoliko skrenete sa staze. Na to upozoravaju table, što možete vidjeti na slici. Upozorenja nisu bezazlena jer nedavno se desio slučaj da je nekoliko radoznalih osoba skrenulo s puta u šumicu i našli su se u opasnosti na što su morali pozvati nadležne organe da ih spase. Srećom bez posljedica. No, ako se držite staze i ne skrećete u šumice, nema straha od mina. To smo provjerili i uvjerili se više puta. Dijelom ove opisane staze trči se i „Jahorina midi trail 34 km“ od Baščaršije do Jahorine o čemu detaljnije možete naći na našim stranicama.

Trčeći u Aleji ambasadora, pogotovo kada je lijepo vrijeme, možete sresti zaista jako mnogo šetača i rekreativaca. Zastupljeni su svi uzrasti, a i kućni ljubimci su često šetani ovuda. U sezoni kada im to vrijeme dozvoljava, na jednoj od stijena uz samu stazu, jako često vježbaju zaljubljenici u alpinističko penjanje. Nekada ih bude na desetine sa svom mogućom logistikom, što je jako lijepo za vidjeti i dovoljno je samo razmijeniti poglede da se ostvari obostrana podrška i poželi uspjeh u onome što radimo.

U nastavku serijala „Gdje trčimo“ u Sarajevu, spuštat ćemo se niz Miljacku i predstaviti ostala mjesta pogodna za trčanje.

 

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakMAPA Duvanjski pingvin
Sljedeći članakBudite dio tima Moje trčanje!
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-historijske baštine naše zemlje.